Per què és important fer testament?

Novembre 13, 2024

En la nostra societat, pensar en la mort sovint és incòmode, i això, sumat a la manca d'informació, fa que moltes persones no prenguin la decisió de fer testament. A Espanya, es calcula que prop del 40% de la població no en té, tot i que és l’eina més efectiva per assegurar que la nostra voluntat es compleixi quan ja no hi siguem.

El testament permet decidir qui heretarà els nostres béns i com es distribuiran, evitant així possibles conflictes familiars i aportant-nos tranquil·litat. En aquest article t’expliquem perquè és important, i abordem els dubtes més comuns al voltant dels testaments. Perquè fer un testament no és avançar el moment de la nostra mort, sinó un acte de llibertat, responsabilitat, i cura cap a les persones que estimem i tot allò que és important per nosaltres. 

Què és i què podem fer en un testament

Un testament és un document legal que permet a una persona (anomenada testador) deixar constància de la seva voluntat sobre com vol que es distribueixin els seus béns, drets i obligacions després de la seva mort. El conjunt de béns i drets que inclou és l’herència, i les persones que ho reben, són els hereus o legataris.

En aquest no només podem deixar constància de la nostra voluntat sobre com repartir el patrimoni, sinó que també permet incloure altres desitjos, com el nomenament de tutors per a menors, designar qui es farà càrrec de les mascotes, o com volem que sigui el nostre enterrament i cerimònia, entre altres coses. A més, es poden posar condicions especials per la transmissió de béns, sempre que siguin legals. 

Raons per fer testament

  1. Si no fem testament, serà la llei qui decidirà per nosaltres com es repartiran els nostres béns, segons les normatives vigents. Fer testament ens permet escollir amb llibertat i de forma personalitzada. 
  2. Redactar un testament davant notari és un procés senzill i accessible, amb el que garantim que les nostres voluntats arriben amb seguretat i claredat. 
  3. Un testament (testament obert, el més comú) és un document que es pot modificar tantes vegades com vulguem, i només l’últim és vàlid en el moment de la nostra mort.
  4. És confidencial i roman tancat fins el moment de la mort del testador (llevat que aquest decideixi el contrari). 
  5. Facilita els tràmits i dona seguretat jurídica als nostres familiars i éssers estimats. El procés de successió és més ràpid i menys costós per als hereus.
  6. A més, ajuda a prevenir possibles problemes entre els hereus, en deixar la nostra voluntat de forma clara. 

Quan hauríem de fer-lo?

Acostumem a relacionar el testament amb l’edat avançada, però la realitat és que, tot i que pot ser difícil d’acceptar, la mort pot venir de forma imprevista, per causes com malalties o accidents sobrevinguts. A més, un testament no és només és necessari per a grans patrimonis. Aquest document facilita sempre el procés de transmissió, i els conflictes i malentesos poden sorgir per qualsevol tipus de béns, fins i tot els de valor emocional!

Així que, la nostra recomanació, és fer-lo tan aviat com puguem, especialment quan es doni alguna de les següents circumstàncies: 

  • Quan adquirim algun bé de valor significatiu, com ara un habitatge, un vehicle o qualsevol altre actiu de valor. 
  • Quan assumim noves responsabilitats, ja siguin econòmiques (com una hipoteca) o familiars (com la cura dels fills o persones a càrrec). El testament no només permet decidir com es repartiran els nostres béns, sinó també com es gestionaran els nostres drets i obligacions. 
  • Si tenim un diagnòstic d’alguna malaltia greu, complexa o amb un pronòstic incert.
  • Quan tenim cert patrimoni i no tenim fills ni familiars de primer grau que puguin heretar (en el següent punt veurem perquè).  

Què passa si no hi ha testament?

Si una persona mor sense haver fet testament, es considera una successió "intestada", i la distribució dels béns es fa segons el que estableix la llei, en el nostre cas, la Llei de successions de Catalunya. Aquesta, fixa un ordre de parentiu per determinar qui hereta en absència de testament: 

  1. Fills (i descendents, com nets, en cas de fills difunts).
  2. Pares (o ascendents, com avis, si no hi ha pares).
  3. Cònjuge o parella de fet registrada (si no hi ha descendents ni ascendents).
  4. Germans i nebots (si no hi ha cònjuge, fills ni pares).
  5. Altres parents fins al quart grau de consanguinitat (cosins germans, etc.).
  6. Generalitat de Catalunya (si no hi ha cap familiar proper).

Aquest ordre assegura que els béns quedin en mans de la família més propera, si n’hi ha, però no sempre reflecteix la voluntat de la persona. Fent una analogia: així com un testament és com dinar a un restaurant a la carta, la successió intestada és un menú tancat. 

Com es fa?

Qualsevol persona adulta i amb capacitat legal pot fer un testament en qualsevol moment. Per fer-ho, només cal acudir a un notari (amb un cost aproximat de 50€) i dictar la voluntat. Aquesta es recull en el que s’anomena "testament obert notarial". 

El notari llegeix el document i s’assegura que les instruccions siguin clares i legals. Aquest tipus de testament queda registrat i guardat pel notari, evitant possibles pèrdues o alteracions. També es pot fer un testament escrit a mà pel testador, sense la intervenció d’un notari (testament hològraf), però és menys segur, ja que pot ser fàcilment extraviat o impugnat.

Com veus, fer un testament és un acte senzill que ens aportarà tranquil·litat i seguretat, tant a nosaltres com als nostres hereus en el futur. 

Amb la col·laboració de Joan Buscà, economista i divulgador especialitzat en l'àmbit fiscal i econòmic.


No items found