La importància d’un bon descans per a aconseguir un envelliment saludable

Març 20, 2023

Dormir, descansar i reposar correctament són accions clau per a la salut de les persones grans. Indubtablement, la higiene del son juga un paper fonamental en l’envelliment actiu i saludable. Així doncs, des d’un punt de vista de cura de la salut i del benestar, el seu abordatge és essencial.

Trastorns del son i beneficis d'un bon descans

Abans de tot, cal normalitzar el fet que les persones grans dormen menys temps i de forma més superficial. També, cal tenir present que existeixen diversos trastorns del son. Entre els més freqüents, hi ha l’insomni, la somnolència diürna, les conductes anormals durant el son o els trastorns de ritme. No obstant això, hem d’intentar afavorir un bon descans, ja que d’aquest, se’n desprenen nombrosos beneficis: repòs i recuperació metabòlica, consolidació de la memòria i de l’aprenentatge, control emocional, regulació immunològica i regulació hormonal.

Establir uns horaris regulars

Així doncs, els experts enumeren un seguit de recomanacions, consells i pautes per a actuar sobre la higiene del son. En primer lloc, parlen d’establir uns horaris regulars i unes rutines. També, recomanen evitar les migdiades molt llargues, ja que aquestes poden incidir negativament a l’hora d’aconseguir un descans reparador durant la nit. En aquest sentit, aconsellen que les migdiades no superin els quaranta-cinc minuts de durada aproximadament.

Per tal de crear una rutina del son, diàriament, es pot escollir una lectura plaent, prendre una dutxa d’aigua calenta o portar a terme uns exercicis de relaxació com, per exemple, de control de la respiració, de respiració profunda, de relaxació muscular o de visualització guiada.

descans, La importància d’un bon descans per a aconseguir un envelliment saludable

Promoure una bona alimentació

De la mateixa manera, una bona alimentació contribueix a millorar la higiene del son. Unes quatre hores abans d’anar a dormir, els professionals suggereixen evitar els aliments pesats, picants o ensucrats, així com el cafè, el té, els refrescos i la xocolata. Així mateix, afirmen que és acceptable prendre un refrigeri lleuger abans d’anar a dormir i alerten sobre l’alcohol i el tabac.

Fomentar l'activitat física

Un altre element central per a incidir sobre la higiene del son és l’activitat física pautada. De fet, múltiples investigacions científiques confirmen que l’exercici físic pot actuar com estimulant per al cos i per a la ment. En aquest sentit, els experts parlen de realitzar activitat física pautada de manera regular, tot i que no immediatament abans d’anar a dormir. En conseqüència, el millor moment per a fer exercici físic és a primera hora del dia o durant les primeres hores de la tarda.

Així mateix, els contactes socials ajudaran a promoure un bon descans entre les persones grans. Interactuar, parlar i conversar amb les seves famílies i les seves amistats aportarà dinamisme i felicitat, fets que incideixen directament en el benestar emocional, psíquic i físic de la gent gran.

Adequar l'habitació

En darrer lloc, es recomana utilitzar roba de llit còmoda, suau i acollidora. També, s’aconsella trobar una configuració de la temperatura de l’habitació òptima i confortable, on la persona se senti bé, i mantenir l’estança ventilada. Així mateix, els professionals suggereixen bloquejar els sorolls i les molèsties que poden pertorbar un bon descans, així com disminuir els focus de llum. En definitiva, es busca disposar d’una àrea que la persona trobi agradable, pràctica i complaent.


Deixa un comentari