Consells pràctics per cuidar persones grans o dependents a casa

Maig 22, 2024

Cuidar persones grans, amb malalties avançades o en situació de dependència a casa és una tasca complexa que requereix coneixements i habilitats específiques. Afortunadament, en els últims anys aquest paper ha anat adquirint visibilitat i reconeixement. Un exemple és l'Escola de Cuidadors de la Fundació La Caixa, on alguns dels nostres professionals participen, que ofereix tallers amb contingut tècnic i suport emocional per a persones cuidadores no professionals.

Si estàs en aquesta situació, volem ajudar-te amb una sèrie de consells pràctics d’infermeria de la mà de la Mireia, infermera especialitzada en geriatria i cures pal·liatives de Mutuam. A partir de la seva experiència com a docent del taller de Confort físic a l’Escola de cuidadors, explorarem els aspectes clau per garantir un entorn segur i còmode per a la persona que cuidem, millorant el seu benestar i qualitat de vida. Pren nota!

1. Alimentació

L’alimentació ha de ser sempre individualitzada, tenint en compte el grau d’autonomia de la persona, les seves patologies, i naturalment, les seves preferències. Cal tenir en compte:

 • Sempre que es pugui, i si la persona ho vol, serà bo que mengi integrada amb la resta de persones, sense centrar tota la nostra atenció en ella. També és important fomentar l’autonomia fent que mengin al mínim d’ajuda.
 • En persones amb demència o deteriorament cognitiu, però, cal que tinguem en compte com es comporta durant l’àpat, ja de vegades es distreuen amb facilitat, o es poden sentir aclaparades pels sorolls i estímuls. Quan és així, la recomanació és que mengin soles, en un ambient tranquil, i millor sense televisió, per a afavorir la concentració.
 • Cal que mengin ben incorporats, per tal d’evitar la broncoaspiració (que el menjar passi a la via respiratòria). Si es tracta d’una persona enllitada, hem de posar el llit articulat a un angle de 90º. Atenció també a les butaques i sofàs! Si la persona està reclinada o enfonsada, recomanem passar a una cadira per menjar.
 • Atenció als signes de disfàgia, quan la persona presenta problemes per empassar. Els més comuns són: estossegar després de menjar un sòlid (ennuegament), tenir raspera o canvis en la qualitat de la veu després de beure aigua, baveig, o que passin molta estona intentat empassar petites quantitats de menjar. Si la persona que cuidem mostra algun d’aquests senyals, cal que ens adrecem al metge per a comunicar-ho i que ens recomani el millor tractament.

2. Higiene

 • És molt important establir una rutina, especialment en persones grans, fixant uns dies a la setmana en què es dutxarà, amb o sense ajuda segons el seu grau d’autonomia.
 • Després la higiene cal que quedi tota la pell ben seca, especialment les zones dels plecs, com l’àrea submamària i abdominal, l’engonal i zones interdigitals. En cas contrari poden aparèixer fongs o lesions, que ocasionin picor i dolor. En acabat també és important hidratar-les amb cremes o olis per a evitar que la descamació.

3. Prevenció de caigudes

 • Calçat adequat: si la persona camina, és millor evitar les sabatilles obertes, ja que encara que són fàcils de posar, són molt  inestables i afavoreixen les caigudes.
 • Compte amb les catifes! Recomanem evitar-les, així com vigilar que no hi hagi cables  per terra. Les persones grans tenen tendència a arrossegar més els peus, i a més la seva sensibilitat als desnivells està disminuïda.
 • Especial atenció amb moure mobiliari. Les persones grans o amb deteriorament cognitiu tenen més dificultat per adaptar-se als canvis, i pot ser que els primers dies pateixin cops o ensopegades.
 • Suports: sigui bastó, caminador, o crossa, és important utilitzar-los sempre, encara que sigui per trajectes curts. Els suports ens permeten una vida més autònoma!

És molt important que la llar sigui accessible i segura evitant perills. En aquest article te’n parlem més!

4. Mesures de prevenció de lesions en persones inmobilitzades

Quan cuidem persones grans o depenents que romanen molt temps estirades o assegudes, és molt essencial seguir una sèrie de mesures per evitar les úlceres i les escares.

 • Mobilització: hem de vetllar perquè la persona s’aixequi i canviï de postura tot el possible, per ella mateixa o amb l’ajuda que necessària.
 • En persones enllitades, els matalassos d’aire o matalassos antiescares són una gran ajuda, ja que redueixen substancialment la fricció en alternar la pressió d’aire, prevenint així les lesions a la pell. També tenim els sobre matalassos, que són menys efectius però més econòmics. Un professional de l’ortopèdia et podrà aconsellar sobre la millor opció. Recorda que el matalàs d’aire no substitueix la necessitat de fer canvis posturals, i cal parar atenció en l’envermelliment de la pell que no marxa després e canviar de posició
 • Les persones que passen molt de temps assegudes també tenen risc de lesions. De fet, en tenen més, perquè tota la pressió recau en un mateix punt: la zona del sacre. Per aquestes podem utilitzar coixins antiescares de silicona per alleugerar-la. És molt important que siguin de forma quadrada, i no ‘de donut’ (aquests estan contraindicats perquè aixequen les natges i així encara baixa més el sacre.)
 • Cal hidratar i protegir els punts de pressió o prominències òssies: la regió sacra, talons, colzes i o l’occipital Per a fer-ho, a més de les cremes o olis hidratants convencionals, tenim els productes especials amb àcids grassos hiperoxigenats (AGHO). Aquests s’usen a les residències i en pacients geriàtrics, perquè han demostrat ser molt efectius per la prevenció d’escares. Milloren la hidratació i la renovació cel·lular de la pell, la microcirculació la resistència capil·lar.
 • Si la persona ja té algun tipus de lesió, recomanem adreçar-vos a infermeria perquè valorin la millor cura i puguin fer el seguiment. Les lesions poden ser més complexes del que pensem i fer-se més grans sense una cura adequada. 

5. Medicaments

 • Si tenim una persona amb deteriorament cognitiu, caldrà la nostra supervisió. Podem facilitar l’autonomia fent servir blísters encarregats a la farmàcia on hi ha tota la medicació classificada per dies i moments.
 • Si la persona és més autònoma no serà necessari, però és molt important assegurar-nos que ha entès com ha de prendre el tractament. Podem fer una anotació molt clara i visual que puguin tenir a la vista i consultar quan tinguin dubtes, especialment a l’inici de nous tractaments.

6. Descans i benestar emocional

 • Establir una rutina de descans és essencial. Anar a dormir sempre a la mateixa hora, i generar hàbits previs com ara rentar-se les dents i posar-se el pijama, ajuden a fer que el cervell identifiqui el moment de descans.
 • Les persones amb demència, alzheimer o deterioraments cognitius poden sentir-se agitades per les ombres o la foscor absoluta. En aquests casos podem ajudar-les deixant algun llum suau i indirecte que les ajudi a treure la por.
 • Si la persona tingués al·lucinacions, és important no negar-les per evitar la confrontació, que pot empitjorar la situació. Podem acompanyar i tranquil·litzar la persona sense potenciar-les, dient coses com ara que ja hem tret a la persona que veuen de l’habitació. Pots aprendre més sobre com potenciar el benestar emocional de les persones grans aquí.

Esperem que aquests consells pràctics per cuidar persones grans, dependents o amb malalties avançades us ajudin a millorar el benestar del teu familiar o persona estimada.

Recorda que tenir cura d'una persona dependent és una tasca que pot produir un gran desgast físic i psíquic. Si et sents sobrecarregat/da o creus que necessiteu una atenció professional, adreça't al nostre servei d'orientació social al 93 380 09 70, on podrem recomanar-vos diferents solucions adaptades a les vostres necessitats. 

Mireia Filip Ayala

Supervisora d’Infermeria

Hospital d’Atenció Intermèdia Mutuam Güell


Deixa un comentari