Protegir el cor del fred

Novembre 20, 2015

Amb les baixes temperatures el cor ha de treballar més per resguardar el nostre cos del fred. Seguir les indicacions del metge i uns quants consells bàsics ens ajudaran a minimitzar el efectes negatius del fred.

En els termòmetres, el blau pren el protagonisme. El vent provoca que tot es refredi més ràpidament, i l’aigua i la humitat augmenten la sensació de fred, facilitant la dispersió de la temperatura. Per mantenir la temperatura corporal constant entre els 36,5º i els 37º, el cor ha de bombejar i treballar més intensament per fer arribar la sang a tots els vasos, aconseguir el màxim estalvi tèrmic i evitar les fugues de calor. Això, sumat al fet que el fred intens també pot desencadenar alteracions en l’estat d’ànim, ve a constatar que a l’hivern s’han de prendre certes precaucions i canviar cert hàbits per fer front als seus efectes negatius.

Cor fred

En aquesta època és més freqüent que s’aguditzin certes malalties relacionades amb el cor. Són habituals les visites al metge de pacients que es queixen de dolor precordial (al pit, allaÌ on hi ha el cor) i que els obliga a detenir-se i recuperar l’alè quan surten al carrer. La insuficiència cardíaca també és una de les patologies meìs castigades pel fred, ja que poden donar-se a partir de processos catarrals, bronquitis i de la grip. La hipertensió arterial també s’aguditza a l’hivern, perquè el fred augmenta la pressió arterial, fet que pot provocar accidents vasculocerebrals (ictus) o generar insuficiència cardíaca (fatiga a l’esforç o ofec), així com afectació coronària i renal.

Consells bàsics contra el fred

- Utilitzeu roba adequada que protegeixi el coll, els canells i els turmells.

- Vestiu amb diverses capes de roba lleugera.

- Cobriu mans, peus i cap perquè no s’escapi la calor.

- Tapeu-vos la boca i el nas per evitar aspirar aire fred.

- Beveu molta aigua i porteu una dieta rica i equilibrada, evitant el tabac, el cafè i l’alcohol en excés .

- Passegeu i estimuleu el moviment.

- Visiteu el metge i seguiu-ne les indicacions.

 


Deixa un comentari