Pacients amb alteració cognitiva lleu participen en els tallers d’estimulació de Grup Mutuam i el CAPSBE

Gener 19, 2018

Els tallers d’estimulació que organitza Mutuam, entitat d’economia social,  en el marc del seu Programa d’Intervenció en Funcions Cognitives per a pacients afectats d’alteració cognitiva lleu es van tancar el 2017 amb la participació de 13 usuaris. Les sessions es fan cada any des de 2014 en col·laboració amb el Consorci d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra, entitat pública constituïda per l'Institut Català de la Salut i l'Hospital Clínic de Barcelona, que inclou els CAP Casanovas, Borrell i Les Corts, i que aporta la recerca de pacients.

El programa va néixer per crear un espai adreçat a persones grans que ja no es troben en la situació adequada per assistir als tallers de memòria preventius, però que tampoc no compleixen els requisits per participar en les sessions que es fan en els Centres de Dia, pensades per a pacients amb un deteriorament cognitiu més avançat. L’objectiu és facilitar-los les eines i recursos necessaris per potenciar la seva autonomia i la qualitat de vida d’elles i dels qui les envolten. Per tal d’assolir-ho s’estimulen les funcions cognitives involucrades en el procés de l’Alteració Cognitiva Lleu: l’orientació, les funcions atencionals i executives, el llenguatge i la comunicació, la memòria i les funcions perceptives. A més, es treballa el coneixement sobre el funcionament de les capacitats cognitives i quins són els canvis normals i associats a l’Alteració Cognitiva Lleu, es potencia l’autonomia, millorant l’estat d’ànim i l’autoestima, i es promou la prevenció de la dependència.

Tot això es fa mitjançant sessions teòriques i tallers dinàmics, dissenyats i executats per la neuropsicòloga de la Unitat de Valoració Geriàtrica del Grup Mutuam Núria López Matons. El treball en grup és essencial. Els participants comparteixen dubtes i experiències i cadascú es corregeix a ell mateix. Les sessions de l’edició de 2017 del programa s’han impartit en dos trimestres, amb set sessions d’una hora i mitja de durada cada trimestre. Els resultats, a nivell emocional, han estat ben valorats tant pels pacients com pels seus familiars.


Deixa un comentari