Els agents socials i econòmics del sector d’atenció a la gent gran a Catalunya presenten un manifest conjunt

Juliol 28, 2017

Els agents socials i econòmics del sector d'atenció a la gent gran a Catalunya, entre ells, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i la Unió Catalana d'Hospitals (UCH), dels quals forma part Grup Mutuam, han presentat el següent manifest conjunt per reclamar més recursos per part de l'Administració pública.

 

 

 

 

MANIFEST SECTOR D’ATENCIÓ A LA GENT GRAN A CATALUNYA

Els agents socials i econòmics del sector d’atenció a la gent gran a Catalunya hem decidit expressar davant l’opinió pública, de forma conjunta i coordinada, l’abandonament que s’està fent d’aquest sector per part de l’Administració, i que està repercutint de forma directa en la impossibilitat de poder avançar en la dignificació de les condicions de treball del col·lectiu de treballadores i treballadors, més de 40.000 a Catalunya, el 90% dones, que desenvolupen la seva tasca diària en aquest àmbit, i que hores d’ara estan per sota de qualsevol altre àmbit d’atenció a les persones.
Estem davant un sector amb una altíssima intervenció de l’Administració, on les tarifes públiques són les que condicionen les condicions de treball, i aquestes es troben congelades des de l’any 2010, malgrat el cost de la vida va pujant inexorablement. Això comporta que a l’any 2017 estiguem, només comptant l’increment de l’IPC, un 10,6% per sota de cóm estàvem a l’any 2010, i ha situat el sector de la dependència com el de pitjors condicions laborals dins l’àmbit d’atenció a les persones, amb el conseqüent deteriorament i col·lapse en les residències de gent gran i centres de dia.

Malgrat els intents d’organitzacions sindicals i patronals per millorar aquest escenari, la solució, ara ja, només està en mans de l’Administració i els partits polítics.

Hem arribat a una situació límit i inadmissible. És inexplicable el maltractament que està patint el sector, i és la nostra responsabilitat mirar de fer tot el possible per revertir aquesta situació. És per aquest motiu que hem decidit endegar una campanya informativa adreçada a tots els agents implicats amb el nostre sector (Administració, Usuaris, Mitjans de comunicació, Partits polítics, ...,) i a la societat civil per tal que es sensibilitzi i, si s’escau, ens facin costat en les nostres reivindicacions. I no pararem fins que es faci realitat. Ja n’hi ha prou de promeses que mai s’arriben a complir. Ja n’hi ha prou de dir que no hi ha diners, i veure com apareixen constantment notícies d’altres sectors que sí que els reben.

Actualment atenem a més de 57.000 persones, pràcticament totes elles amb malalties cròniques, i que es mereixen una atenció amb qualitat, la qual està compromesa amb la situació actual.

Què volem?

  • Volem que l’Administració aporti 300 milions d’euros en un període de tres anys que permetin situar les tarifes públiques al nivell necessari per poder dignificar el sector, amb un increment esglaonat durant aquest període per tal que sigui factible.
  • Volem la implicació política i ciutadana i la millora pressupostària per dignificar l’atenció a la gent gran.
  • Volem que els ciutadans puguin estar tranquils quan han de fer ús d’un recurs del sector, sigui quin sigui.

Què oferim?

  • Que la nostra gent gran tingui uns ítems de qualitat assistencial òptims.
  • Millora de les condicions laborals dels treballadors i treballadores.

Barcelona, a 27 de juliol de 2017


Deixa un comentari