L’equip psicològic d’atenció a la cronicitat, present en un congrés nacional a Vitòria
En representació de les set psicòlogues que formen l’Equip Psicològic d’Atenció a la Cronicitat (EPAC) de Girona, la psicòloga Nora Cavarischia, va participar en el “IV Congreso Nacional de Psicología”, que es va celebrar a Vitòria, del 21 all 24 de juliol. Aquest congrés va comptar amb gairebé 1.400 presentacions, fet que avala la seva importància i reforça el fet de que la participació de l’EPAC en aquest, ha estat fonamental. El congrés ha reunit a professionals de l’àmbit de la psicologia de tot l’estat, i es van presentar experiències noves i molt interessants.
L’EPAC va presentar un pòster amb discussió oral, en el que es descrivia els dos primers anys (d’abril del 2017 a març del 2019) d’una activitat pionera a Espanya, proposada per iniciativa del Grup Mutuam, amb el suport del CatSalut. Les dades exposades van ser molt significatives i ben acollides. Durant el període analitzat, s’han atès 1593 pacients, familiars o cuidadors, derivats majoritàriament per les UBA (metge i infermera de l’atenció primària), així com per treball social i per les gestores de casos, de l’àrea d’influència d’acció de l’EPAC: Gironès, Selva Interior, Pla de l’Estany i Garrotxa.
L’activitat assistencial global oferta a la població durant el període ha estat de 10.904 intervencions directes, entre visites i seguiments realitzats, tant en los centres d’atenció primària, com en els domicilis o de manera telefònica. S’han realitzat mes de 18 sessions terapèutiques a cuidadors i familiars, per acompanyar-los i donar suport en la seva pròpia cura.
Cal destacar que durant el període analitzat l’EPAC ha realitzat 865 assessoraments a professionals de la primària i 50 sessions de formació/difusió.
L’EPAC, al llarg d’aquest temps ha estat progressivament integrat i reconegut en els àmbits de primària d’influència, convertint-se en un referent per als professionals sanitaris comunitaris, que de forma creixent han anat realitzant una major demanda d’aquest recurs. Des de la seva implementació i fins al moment, la demanda rebuda així com les accions realitzades, posen de manifest la necessitat de l’atenció psicològica a les persones que pateixen malalties cròniques, i els seus cuidadors o familiars, en correspondència amb un model de l’atenció centrada en la persona, que aquest equip està portant a terme dins el seu àmbit d’atenció.
93 380 09 70