La Wii-teràpia: una nova forma de mantenir-se actiu dins les residències geriàtriques

Abril 8, 2015

Fa uns anys que les noves tecnologies s’estan introduint en nous camps d’intervenció i recerca en l’àmbit sanitari, com és la rehabilitació.  El que va ser ideat com un dispositiu electrònic per a l’entreteniment ha demostrat ser també una eina perquè els avis ingressats en una residència geriàtrica, aprofitin tots els beneficis de les consoles.

La consola Nintendo Wii (Wii-teràpia) s'està utilitzant com a teràpia rehabilitadora en moltes institucions arreu del món, aportant un seguit de beneficis físics i psicològics:

  • Millora la sensació de benestar general.
  • Millora la salut física i la psicologia global.
  • Millora les funcions cognitives
  • Millora l’equilibri.
  • Millora la mobilitat i precisió de les extremitats superiors.
  • Millora la coordinació oculo-manual.
  • Redueix el risc de patir determinades malalties (HTA, malalties cardíaques).
  • Ajuda a controlar malalties com la obesitat, la diabetis o la hipercolesterolèmia.

La Wii-teràpia és una teràpia no farmacològica basada en models psicosocials que tenen com a finalitat rehabilitar funcions alterades, intentant minimitzar els dèficits, potenciant  l'autoestima i potenciant les capacitats residuals del individu. Va dirigida a persones amb deteriorament cognitiu lleu o moderat, sense alteracions de conducta i sense discapacitat sensorial (visió i oïda). Es basa  en el  potencial de les consoles com alternativa lúdica d'estimulació cognitiva i física. Utilitzant aquesta consola  i jocs d'entrenament cerebral es pretén generar una situació lúdica que potenciï l'estimulació de les funcions cognitives superiors i la interacció social.

Els objectius principals que es treballen amb la Wii-teràpia són els de promoure i garantir un estat de benestar mitjançant el  joc, potenciar la interacció social, treballar gran part de les funcions cognitives superiors -com raonament, memòria, atenció o orientació-  i potenciar l'estat físic de la persona amb diferents jocs amb què es treballa el  moviment de les diferents  parts del cos.

L'experiència a la Residència Vila-seca

A la Residència Vila-seca (Tarragona) tenim l’exemple de la consola de videojocs utilitzada com a mètode terapèutic. La Witeràpia s’introdueix per primera vegada a la  Residència Vila-seca l'any 2010 com una nova forma de treballar tant les capacitats cognitives com físiques. Es porta a terme una vegada per setmana, amb el joc Big Brain Academy, amb què es treballa a nivell cognitiu. Quan és necessari, també es fa servir a Rehabilitació amb el joc Wii sport Resort, amb el qual treballem a nivell físic. L’acció es realitza en grup, amb un màxim 10 persones, i té una durada de 45 minuts. Sempre supervisat per un professional (fisioterapeuta, terapeuta ocupacional i psicòleg), es poden treballar molts aspectes adaptats a les característiques de cada persona.

Bibliografia:

http://www.crealzheimer.es/crealzheimer_01/terapias_no_farmacologicas/wii_terapia/index.htm

http://www.crealzheimer.es/InterPresent2/groups/imserso/documents/binario/guadeimplantacinwii.pdf

Cristina Saltó, fisioterapeuta Residència i Centre de Dia Vila-seca

Natalia Guinart, psicòloga de la Residència i Centre de Dia Vila-seca

 

 

 

 


Deixa un comentari