Intel·ligència artificial: un risc o una oportunitat per als sistemes de salut?

Agost 28, 2024

La intel·ligència artificial (IA) ja no és ciència-ficció; és una realitat present al sector sanitari que està transformant la manera com entenem la salut i la medicina. En aquesta ponència, Toni Andreu, director d'EATRIS i director d'Estratègia d'ACRA, ens ofereix una visió general i entenedora sobre el paper de la IA en els sistemes de salut, basada en la seva experiència en l'àmbit de la medicina translacional.

El Dr. Andreu parteix de dues tesis fonamentals. Primer, ens recorda que vivim en un moment paradoxal, en què el coneixement científic i tecnològic, per primera vegada, avança més ràpidament que la capacitat de la societat per assimilar-lo i integrar-lo. Aquesta dicotomia posa de manifest els reptes i les oportunitats que la IA ens ofereix. Segon, subratlla que en ciència i tecnologia, no hi ha una realitat maniquea en què tot és bo o dolent. Tal com diu:

"La intel·ligència artificial no és bona ni dolenta. És un instrument que dota a les persones d'una sèrie de capacitats, que podem utilitzar d'una manera o d'una altra. Amb més eficiència o menys, d'una manera més o menys positiva."

La ponència comença per les bases, explicant de forma clara i entenedora què és la IA i com funciona, per a després entrar en els seus àmbits d'aplicació sanitària actuals. Des de la pràctica clínica fins a la investigació biomèdica i la salut pública, la IA està generant avenços significatius, com en el camp del diagnòstic mèdic i diagnòstic per imatge, la medicina personalitzada, el descobriment de nous medicaments, la gestió de registres mèdics, els assajos clínics i la predicció de brots. Al vídeo, podràs descobrir exemples sorprenents en cada camp.

Aquesta, va ser la primera intervenció de la Jornada d'Atenció a la Dependència 2024, que aquest any s'ha centrat en les noves tecnologies en l'atenció a la gent gran.

Gaudiu-la!


Deixa un comentari