Quin és l’impacte del sistema sanitari en el canvi climàtic?
L'acceleració del canvi climàtic és un fenomen evident, i planteja el repte més gran al qual la humanitat ha hagut de fer front. Davant d'aquesta urgent situació, a Grup Mutuam ens preguntem quin és l'impacte del sistema sanitari en el canvi climàtic, així com les responsabilitats i oportunitats que tenim per a poder mitigar els seus efectes i adaptar-nos millor.
La crisi climàtica és una qüestió global i transversal, que afecta tots els sectors, àmbits i persones. Per això creiem que és un tema summament important per a compartir en el marc de la Formació Continuada en Gerontologia Clínica i Cures Pal·liatives, que organitza la Fundació Mutuam Conviure.
Per a fer-ho, comptem amb un convidat de luxe: el Dr. Josep Maria Antó, investigador sènior de l'Institut de Salut Global de Barcelona, i Catedràtic Emèrit de Medicina a la Universitat Pompeu Fabra. Una ponència de gran valor, basada en l'evidència científica i amb una perspectiva àmplia que explora totes les interseccions entre la crisi climàtica i la salut humana.
Estructura de la ponència
El primer bloc tracta sobre com protegir la salut per la crisi del clima i la biodiversitat, descobrint conceptes com el de salut planetària, els límits planetaris, i les seves interrelacions amb la salut humana.
En el segon, ens endinsem en el rol de la medicina i els serveis de salut en aquest context, repassant diferents articles i estudis científics que apunten l’impacte dels sistemes de salut en les emissions, les necessitats més urgents del sector i la responsabilitat que tenim.
Finalment, en el tercer bloc aterrarem a la pràctica sanitària, coneixent diferents exemples i casos d'èxit d'institucions nacionals i internacionals que treballen amb programes sostenibles i per la petjada de carboni 0.
Una ponència clara i inspiradora que ens ajuda a prendre consciència de la urgència real de la crisi climàtica, així com de la responsabilitat ètica i moral que tenim des dels sistemes sanitaris dels països desenvolupats -ja que el nostre impacte és superior, i la vulnerabilitat a les conseqüències inferior-. Tal com ens recorda el Dr. Josep Maria Antó, citant el Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organizació Mundial de la Salud (OMS):
"No hi haurà salut humana en el futur si no hi ha salut del planeta."
Troba la ponència sencera al vídeo!
Dr. Josep Maria Antó, investigador sènior de l'Institut de Salut Global de Barcelona, i Catedràtic Emèrit de Medicina a la Universitat Pompeu Fabra
93 380 09 70