Iatrogènia farmacològica en el pacient geriàtric

Juny 10, 2024

La iatrogènia o iatrogènesis farmacològica, també anomenada reacció adversa medicamentosa (RAM) és definida per l'Organització Mundial de la Salut com "qualsevol reacció nociva i no desitjada provocada, o que es sospiti que es deu, a un medicament, independentment del seu ús". Aquestes inclouen les reaccions secundàries a un error de medicació (inclús per omissió) i els usos no conformes als termes d'autorització, com l'ús indegut o l'abús del medicament.

La iatrogènia farmacològica és una de les incidències que, desafortunadament, apareix amb més freqüència en el pacient geriàtric, ja que per la seva morbiditat i pluripatologia, acostumen a estar en tractament amb diferents fàrmacs. En els pacients de més de 70 anys, el 10-20% dels ingressos a urgències estarien en part o totalment lligats a les RAM, mentre que en pacients de més de 85 anys, serien un 25% dels ingressos. A més, s'estima que els accidents iatrogènics de les persones grans serien evitables entorn del 50% de manera global.

Les RAM als pacients geriàtrics són doncs més freqüents, més costoses, i també més evitables que les dels pacients més joves. Així, la iatrogènia es presenta com un dels problemes més rellevants de la pràctica diària, tant en l'àmbit comunitari com en el residencial o l'hospitalari, que requereix una atenció especial per part dels professionals.

Per a tractar-lo comptem amb Óscar Miranda, metge geriatre i director Assistencial de l'Hospital d'Atenció Intermèdia Mutuam Güell, que ens presenta de forma entenedora les característiques i implicacions d'aquest fenomen, així com les estratègies clau per evitar les reaccions adverses.

Alguns punts importants de la ponència sobre iatrogènia farmacològica:

  • Reaccions farmacològiques més freqüents.
  • El concepte 'iatrogenic disability'.
  • Les característiques del pacient geriàtric pluripatològic.
  • Com funciona la 'iatrogènesis en cascada'.
  • Exemples de fàrmacs i síndromes geriàtrics.
  • Interaccions medicamentoses freqüents.
  • Un exemple de cascada de la prescripció.
  • Moments més freqüents d'errors de medicació.
  • Estratègies per reduir la iatrogènia farmacològica, com ara evitar les prescripcions potencialment inapropiades (PPI), o la reavaluació.

Ponència a partir del minut 1:05

No et perdis aquesta ponència pràctica, entenedora i de gran valor per la pràctica clínica i assistencial del dia a dia. 


Deixa un comentari