Guia per escollir una residència geriàtrica

Gener 14, 2016

Ha arribat l’hora d’escollir residència. De triar la que d’ara en endavant serà la nostra llar o la llar d’alguna persona que estimem. Per la seva transcendència, no és un pas fàcil i cal que ens informem i meditem curosament quin és el centre que més ens convenç, tenint en compte, sobretot, les necessitats i les preferències de la persona que hi haurà de residir. En quins aspectes ens hem de fixar quan visitem residències? Què hem de preguntar al personal que ens atengui?

Ubicació

Un dels aspectes clau a l’hora d’escollir el centre és el seu emplaçament. En aquest sentit, haurem de tenir en compte si és fàcil i ràpid accedir-hi, especialment des del lloc on viuen els familiars i amics de la persona que hi residirà. Hem d’esbrinar també si està ben comunicada mitjançant el transport públic i si hi ha espais al voltant on poder sortit a passejar.

Primeres impressions

Tot i que haguem sentit molts cops allò que les primeres impressions enganyen, el cert és que només amb un cop d’ull quan visitem la residència ens podrem fer una idea sobre alguns aspectes del seu funcionament i de com s’hi deu viure. Per exemple, ens hem de fixar si és neta i fa una olor agradable, si està ben moblada, si s’observa activitat o si els residents semblen estar contents i ben cuidats.

Assistència

Pel que fa a aquesta qüestió, hem de contrastar les necessitats de la persona que hi ha d’ingressar amb allò que ofereix el centre. Així, quan hi fem una visita, ens han d’informar de si existeix un pla d’assistència personal per a cada resident, de si treballen amb l’Atenció Centrada en la Persona o de cada quan temps es revisen les necessitats d’assistència. També ens pot interessar conèixer si és possible que els familiars estiguin involucrats en la presa de decisions sobre la cura del resident.

Altres aspectes a considerar són si hi ha assistència mèdica diària, infermeria 24 hores al dia o banys adaptats. També cal veure si compta amb serveis (i amb quina freqüència) de professionals com fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, psicòlegs, treballadors socials, podòlegs o perruquers.

Àrees comunesProfessionals-amb-vocació

Quan fem la visita a la residència, és important que ens fixem en les característiques dels espais col·lectius, on el resident farà gran part de les seves activitats i on tindrà lloc la seva vida social. Hem de veure si existeix una zona a l’aire lliure on pugui estar, un gimnàs on pugui fer rehabilitació, una sala tranquil·la on veure la televisió, espais on puguin rebre les visites... també hauríem de tenir en compte si les diferents àrees tenen accés per a cadires de rodes i caminadors i disposen de passamans, si és fàcil accedir als diversos banys i si també tenen passamans.

Habitacions

Aquest és un espai fonamental, el racó d’intimitat del resident i on ha de sentir-se còmode i a gust. Cadascú té els seus gustos, requeriments i pressupost, però algunes de les característiques en què generalment ens fixem és si les habitacions són lluminoses i espaioses, si estan ben moblades i si estan netes. També és important veure com estan equipades o quines possibilitats tenim per equipar-les nosaltres. És a dir, si tenen televisor o telèfon (o bé si existeixen les connexions perquè els puguem posar) o si disposen de llit articulat, d’armaris individuals, etc. Així mateix, hauríem de preguntar si el resident pot demanar un canvi d’habitació.

Àpats

L’alimentació també és una qüestió fonamental perquè els residents se sentin bé. En aquest sentit, ens hauríem d’informar si el centre compta amb cuina pròpia o bé contracta serveis de càtering, si s’ofereixen dietes especials i si roten els menús. D’altra banda, està bé saber si el xef consulta els residents sobre les seves preferències, si aquests poden escollir amb qui seuen al menjador, si els familiars els poden acompanyar durant els àpats o si hi ha personal format per assistir-los si necessiten ajuda per menjar.

Activitats

Aquest és un aspecte que podem oblidar fàcilment a l’hora d’escollir residència, però que pot resultar molt rellevant en el dia a dia de la persona que hi ingressarà. Així doncs, convé que esbrinem si hi ha un pla setmanal d’activitats i quins són el tipus d’activitats que s’hi inclouen (exercici físic, sortides fora del centre, etc.). També podem preguntar si se celebren els esdeveniments especials, com els aniversaris o si els usuaris tenen un lloc d’oració a la residència i accés a biblioteques i ordinadors.

Per últim, cal considerar alguns aspectes més generals com si hi ha horaris de visita estipulats o si aquestes es poden fer a qualsevol hora, si es poden fer estades temporals o si disposen de procediments de queixa o enquestes de satisfacció. A l’hora de valorar-ne el preu, hem d’assegurar-nos quins serveis estan inclosos i com es carreguen els extres. Tenint tot això en ment, segurament ja esteu força més preparats per decidir quina és la residència que es pot convertir en la millor llar per a vosaltres o els vostres familiars.

T'ajudem amb els que estimes

Per últim, volem recordar-te que si el teu familiar té un nivell de dependència elevat i ja no pots continuar atenent-lo a casa, si et cal fer un període de convalescència o rehabilitació després d’un ingrés hospitalari, si necessites desconnectar i recarregar piles per poder continuar tenint cura del teu familiar, si vols tenir la certesa de que el teu familiar serà ben atès en la seva malaltia, truca al 93 380 09 70 o escriu-nos un correu electrònic, i t'informarem de les residències geriàtriques del Grup Mutuam on trobaras professionals amb vocació i molta experiència, amb equipaments ben dotats i molt ben comunicats, i serveis assistencials de qualitat.

Amb la col·laboració d’Eva Palazón, treballadora social del Servei d’Orientació Social del Servei Gent Gran de Mutuam


Deixa un comentari