Fruits secs: font d’energia

Abril 15, 2015

Un estudi científic de gran abast i coordinat per Jordi Sales-Salvadó, professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, mostra que el consum habitual de nous, avellanes i ametlles és més beneficiós per a la salut que consumir oli d’oliva, un greix conegut per les seves propietats saludables per al cor i l’aparell circulatori. Precisament la dieta mediterrània tradicional es caracteritza per un alt consum d’oli d’oliva, fruites, fruits secs, verdures i cereals; un consum moderat de peix i aus de corral; una baixa ingesta de productes làctics, carns vermelles, carns processades i dolços; i un consum moderat de vi. Aquesta valuosa herència cultural ha donat lloc a una combinació equilibrada i completa dels aliments, basada en productes frescos, locals i de temporada en la mesura del possible.

Els fruits secs contribueixen a l´equilibri nutricional de la dieta mediterrània amb un seguit de substàncies valuoses per a la nutrició humana. Cal destacar principalment les proteïnes, la fibra vegetal i les grasses anomenades "insaturades" amb elevats nivells d´àcids grassos essencials (necessaris i bons), minerals i vitamines E, A, B1 i B2. Els dietistes recomanen de 3 a 7 racions (1 ració= grapadet) per setmana.

Consum obligatori

Els estudis fan pensar que una dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva i fruits secs tindria un efecte beneficiós sobre els teixits interns de les artèries d’aquelles persones predisposades a patir embòlies o malalties circulatòries (col·loquialment anomenat "feridura" o "embòlia cerebral"). A més, amb independència de la quantitat total de calories, una dieta mediterrània ben feta, enriquida amb fruits secs i un baix consum de begudes carbonatades, resulta una bona prevenció de l’obesitat. Si, a més, aquestes persones són hipertenses, el risc de patir un accident cardiovascular es redueix d’una manera ostensible.

El 16 de novembre de 2010, el Comitè Intergovernamental de la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial Mundial va declarar la Dieta Mediterrània Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La UNESCO considera la dieta mediterrània una filosofia de vida, de cuinar, d’alimentar-se, de compartir socialment, de gaudir de l’entorn, de viure i de relacionar-se amb el medi.

L’estudi Predimed i els fruits secs

Predimed és un estudi nutricional de 9 anys de durada en què han participat més de 7.400 persones a les quals es recomanava seguir tres tipus de dieta: un grup va consumir una dieta baixa en greix animal i vegetal, i els altres dos grups una dieta de patró mediterrani tradicional complementada amb oli d’oliva verge (1 litre d’oli aproximat per setmana) o fruits secs (30 g de fruits secs al dia: 15 g de nous; 7,5 g d’avellanes i 7,5 g d’ametlles).

El març de 2013 els investigadors de Predimed van donar a conèixer els resultats sobre la prevenció de malalties cardiovasculars a una de les revistes mèdiques de més impacte mundial: New England Journal of Medicine. Van demostrar que la dieta mediterrània reduïa en un 30% el risc de patir un infart de miocardi, d’embòlia cerebral i de mort per malaltia cardiovascular. Els resultats d’aquest estudi recent, coordinat pel professor Jordi Sales-Salvadó, confirmarien que seguir una dieta mediterrània sense restriccions calòriques, suplementada amb fruits secs, especialment les nous, o bé oli d’oliva verge, dóna lloc a una reducció substancial del risc de patir una malaltia cardiovascular en persones predisposades. Per a la resta de persones sanes, seguir una dieta mediterrània redueix tots els factors de risc cardiovasculars. La composició equilibrada i el baix contingut en greixos perjudicials, així com el tipus de carbohidrats i la riquesa en fibra i substàncies antioxidants, suposa una bona prevenció contra l’obesitat i la diabetis.

Podeu consultar a:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303

Compilació de diferents articles. Amb la col·laboració de: Josep Ballester. Metge


Deixa un comentari