Evita que els anys passin factura a la teva esquena

Vuit de cada deu persones pateixen en algun moment un episodi de lumbàlgia. Per això, fer una bona prevenció esdevé una clau essencial per al nostre benestar. Lumbàlgia és com s’anomena el dolor de la part baixa de l’esquena que és produït per un trastorn relacionat amb les vèrtebres lumbars i els músculs, lligaments, nervis i discos que es troben entre elles. Tot i que es pot patir a qualsevol edat, a mesura que ens anem fent grans el desgast que es produeix en aquests elements fa que els ossos acabin estant més junts i que provoquin molèsties.
Malauradament, quan la regió lumbar està afectada, la nostra activitat quotidiana es veu molt alterada. Es pot manifestar de diferents maneres, segons en quina fase ens trobem. Inicialment, pot aparèixer com un dolor localitzat, que seria el que molt sovint coneixem com a "mal de ronyons". En un nivell més avançat, és quan es produeixen els dolors radials, que acostumen a estendre’s cap a la natja, la cama i, fins i tot, el peu. Per últim, ens trobem amb la lumbàlgia associada a un dolor crònic.
Tractament a mida
En qualsevol cas, davant la presència d’aquests símptomes, cal que visitem el nostre metge perquè ens assenyali el tractament que cal seguir. Depenent de la causa, els antecedents del pacient i la gravetat del dolor, aquest pot anar des d’exercicis físics a cirurgia, passant pels medicaments o l’aplicació de fred o calor. Més enllà del tractament mèdic, però, els fisioterapeutes també compten amb diversos recursos per donar resposta a la lumbàlgia i per ajudar a prevenir-la. Els massatges profunds, l’electroteràpia, la termoteràpia o els estiraments en són alguns. A més, aquests professionals poden assessorar-nos sobre com portar a terme la nostra activitat diària evitant problemes d’esquena.
Consells per prevenir la lumbàlgia
- Mantinguem-nos actius físicament. Caminar i practicar la natació o esports tipus aiguagim és el més recomanable per treballar tota la musculatura.
- Procurem mantenir l’esquena dreta en les activitats quotidianes. Per exemple, quan ens ajupim, en comptes de doblegar la columna, hauríem de doblegar les cames.
- Busquem una postura adequada per dormir. No existeix una única postura ideal per a tothom, sinó que cadascú té les seves preferències per descansar. Si optem per dormir de costat, és recomanable que ens posem un coixí entre les cames.
- Evitem carregar massa pes. A l’hora de fer la compra, per exemple, podem fer la comanda mitjançant Internet i que ens la lliurin a casa, o bé demanar a algun familiar que ens ajudi a portar-la.
- Utilitzem elements de descans apropiats. És recomanable que el matalàs del llit sigui consistent, ni massa dur ni massa tou, i que els seients no ens deixin en una postura d’ensorrament o de puntetes, que permetin que les cuixes aguantin el nostre pes.
- Fem servir articles que ens facilitin les tasques quotidianes. Podem incorporar a les nostres activitats objectes com calçadors ortopèdics, pinces o seients de dutxa ens evitarà postures que ens podrien provocar lumbàlgia
-
- Realitzem estiraments i exercicis de reforçament de la musculatura diàriament, sempre que el metge no ens digui el contrari.
Oriol Alargé, director de Tecnofisio