“En els tallers de memòria tothom se sent còmode per compartir experiències i sentiments”

Agost 28, 2019

Núria López, neuropsicòloga de Grup Mutuam

Oblidar el motiu pel qual entrem en una habitació, tenir dificultats per trobar la paraula adient per expressar el que volem, no recordar el nom dels famosos o el títol d’una pel·lícula són situacions que es troben darrera de queixes subjectives que apareixen freqüentment quan ens fem grans i que generen una certa preocupació entre qui els pateix.

Però malgrat sigui habitual, no es tracta de resignar-s’hi passivament, sinó que es poden portar a terme exercicis per orientar la nostra ment a mantenir-la en bona forma. Això és precisament el que es fa als tallers de memòria preventius que Grup Mutuam organitza per a persones majors de 65 anys. “A les trobades es posa en comú què li passa a cadascú i els participants s’adonen que no estan sols amb aquestes dificultats”, relata Núria López, neuropsicòloga de Grup Mutuam i responsable dels seus tallers de memòria.

Dissenyats per professionals de la Neuropsicologia, als tallers, s’hi treballen capacitats com l’atenció, la memòria o el llenguatge. Els beneficis, però, no són només cognitius, també n’hi ha de socials. La neuropsicòloga assegura que “s’hi afavoreix la socialització, s’estableixen dinàmiques grupals i es creen noves amistats”. La metodologia de treball i l’ambient que es procura a les sessions, explica, facilita tot això. No es genera la relació convencional alumnat-professor,  ni hi ha judicis de valor i cadascú s’autocorregeix els exercicis “Es tracta que tothom se senti còmode per compartir les seves experiències i sentiments”, assegura López.

Els tallers són impartits per professionals especialitzats i estan formats per grups de màxim 20 persones que són el més semblants possible des del punt de vista cognitiu. Els tallers tenen una durada de vuit setmanes, durant les quals s’imparteix una sessió de dues hores. Per començar, s’explica als participants què és i com funcionen les diferents funcions cognitives (memòria, atenció...) i com afecten en l’envelliment. A partir d’aquí, es porten a terme diferents tipus d’exercicis i jocs, alguns individuals i d’altres col·lectius. Tanmateix, com recorda la neuropsicòloga, cuidar-se és un hàbit que s’ha d’incorporar a la quotidianitat i no quedar restringit a les aules. Per això, s’anima els participants a fer exercicis també a casa.

La propera edició del taller de memòria serà del 3 al 21 d’octubre. Obert a totes les persones mutualistes de l’entitat, es portarà a terme al Centre Mutuam Collserola (Passeig de la Vall d’Hebron, 159-169 – Metro L3 Mundet), a 15 minuts del centre de Barcelona.


No items found

Deixa un comentari