El tai-txi, un aliat de la longevitat

Gener 12, 2016

La pràctica del tai-txi no és cap exotisme passatger, sinó una manera suau, antiquíssima i excel·lent de millorar la nostra salut. En l’origen, és una art marcial xinesa que actualment és practicada per persones de totes les edats i que comença a tenir molts adeptes entre la gent gran.

L’èxit del tai-txi es troba en l’equilibri del cos –ens ajuda a millorar la postura– per tal d’harmonitzar l’energia –ens ajuda a respirar millor– i de relaxar la ment –ens ajuda a trobar l’equilibri psíquic i a combatre l’estrès. La pràctica del tai-txi és una forma excel·lent de millorar la nostra salut, segons indica un grup d’investigadors nord-americans experts en geriatria en el Journal of the American Geriatrics Society, ja que restableix la força mitjançant moviments suaus, exercicis de respiració i imaginació.

Harmonia i suavitat

Els moviments del tai-txi-txuan (nom que rep la modalitat més estesa arreu del món) són circulars i es fan de manera suau, seguida i unificada, sense ruptures. Activen i enforteixen la circulació de la sang, regulen la tensió arterial i afavoreixen la regeneració de cèl·lules. En la pràctica del tai-txi, l’abdomen està flexible i el pit relaxat, per la qual cosa la respiració es fa més profunda, lenta i uniforme, aportant equilibri al sistema respiratori. D’altra banda, la respiració abdominal relaxa l’estómac i els moviments activen el funcionament intestinal, afavorint d’aquesta manera la digestió. Com que durant les sessions de tai-txi hi ha una relació estreta entre la flexibilitat i l’estabilitat, la respiració i la fluïdesa dels moviments, l’harmonia entre tots aquests factors contribueix beneficiosament en la psicomotricitat de la persona que el practica. L’objectiu principal del tai-txi és cultivar els "tres tresors": l’essència, la vitalitat i l’esperit.

On vaig a fer tai-txi?

Els beneficis del tai-txi han fet que siguin molts els centres de ciutats i pobles de Catalunya que n’ofereixin cursos. A través del vostre buscador d’Internet en trobareu una bona oferta. D’altra banda, molts equipaments cívics – casals de gent gran, casals cívics i cases del mar– i ateneus populars també ofereixen tai-txi com una més de les activitats a escollir que, a més, gaudeix de molt èxit.

 


Deixa un comentari