Cuida els peus, viu millor

Gener 12, 2017

Suporten el nostre pes i ens porten allà on volem anar. Després de tants quilòmetres i anys junts, potser ja és hora de mirar cap a baix i tenir cura d’una part del nostre cos imprescindible per preservar la independència.

Llevar-se amb bon peu és important per començar bé el dia, però si el que volem és sentir-nos en forma i actius durant tota la jornada més val que aprenguem a tenir cura d’aquesta part del cos força mancada d’atencions i essencial per al nostre benestar. La gran majoria de les persones grans es queixen de problemes en els peus, però en general es fa poc per prevenir-los i per pal·liar-los i molt sovint aquests no es tenen en compte a l’hora d’escollir el calçat.

Els problemes podològics en gent d’edat avançada són freqüents i de tipus diversos. Els més habituals són els que tenen a veure amb les deformitats en l’avantpeu, com els galindons, els dits amb martell o les metatarsàlgies, que pateixen sobretot les dones. Després d’aquests, vénen les inflamacions relacionades amb problemes vasculars, el més important dels quals és la insuficiència de retorn venós. El tercer grup en ordre d’incidència el conformen els problemes d’estabilitat, que molt sovint tenen un origen neurològic. Després, ens trobem amb l’artrosi de peu, que és una degeneració de les articulacions associada al procés d’envelliment. Per últim, tenim els problemes amb les ungles, que poden estar malaltes o distròfiques i clavar-se a la carn. D’altra banda, cal tenir en compte que les persones diabètiques poden patir també problemes greus en els peus causats per les lesions vasculars i neurològiques que acompanyen la malaltia.

Les claus del confort

En la salut i el benestar dels nostres peus l’ús d’un calçat adequat és fonamental. Per això, un dels aspectes que hem de tenir en compte quan comprem unes sabates és que sigui possible lligar-les per tal que no es belluguin quan caminem, fins i tot amb les sandàlies. Pel que fa a la puntera, és recomanable que ens fixem que tingui una forma més aviat arrodonida, de manera que no es produeixi compressió sobre els dits. També és important que optem per un calçat tou i que tingui una sola gruixuda i flexible, que esmorteeixi l’impacte del peu contra el terra, sobretot en casos de metatarsàlgia. D’altra banda, tenint en compte que durant el dia i amb els canvis de temperatura els peus es poden inflar i desinflar, són aconsellables les sabates amb cordills o amb velcro que puguem reajustar.

Altres aspectes que hem de tenir presents són l’estabilitat que ofereixen, que tinguin sola antilliscant i la qualitat dels materials amb què estan fetes. Per últim, cal recordar que l’ús de sabates de taló augmenta el riscs de caiguda i a llarg termini pot provocar diversos danys. Per a les dones grans és recomanable dur uns tres centímetres d’alt, però això dependrà de quins hagin estat els seus hàbits. Les que hagin calçat taló alt tot la vida hauran patit un escurçament del tendó d’Aquil·les i anant planes ara se’ls poden carregar més els genolls i tenir sensació que cauen enrere.

Més enllà del calçat

Per mimar els nostres peus quan ens fem grans podem recórrer a les plantilles estàndards de silicona que ajuden a minimitzar l’impacte contra el terra i que podem trobar en farmàcies i en botigues especialitzades. Tanmateix, si hi ha una deformitat i necessitem una plantilla a mida, hem de recórrer als podòlegs. De fet, en fer-nos grans hauríem de visitar freqüentment aquests especialistes, perquè ens tractin i ens ajudin a prevenir les afeccions de la pell (callositats o durícies) i de les ungles, els galindons o els fongs, així com perquè ens facin petites ortesis de silicona per compensar possibles deformitats dels dits. En casos més greus, es recomanable que acudim al traumatòleg per corregir les alteracions degeneratives del peu. Pel que fa a les persones diabètiques, molts centres han creat les unitats de peu diabètic en què col·laboren de forma coordinada professionals de perfils diferents: endocrinòlegs, cirurgians ortopèdics, cirurgians vasculars i podòlegs.

En definitiva, es tracta de conèixer i aprofitar tots els recursos que tenim a l’abast perquè els peus segueixin sent el nostre millor company de viatge i no una nosa que ens impedeixi gaudir d’una vida autònoma.

Amb la col·laboració del Dr. Antonio Viladot. Expresident d'EFAS (Societat Europea de Cirurgia de Peu i Turmell)

 


Deixa un comentari