Com podem gestionar l’ajuda domicliària des de la distància?

Tenir cura d'un familiar gran amb dificultats per portar a terme la seva vida quotidiana tot sol, és una responsabilitat complexa. Si a més, la persona que requereix ajuda i el cuidador viuen lluny l'una de l'altre, la gestió de la situació és encara més difícil i pot incremnetar l'angoixa. Malgrat que la realitat de la nostra societat és força diferent a la de països com els Estats Units, on és habitual que les famílies es dispersin geogràficament, cada cop són més freqüents a casa nostra, casos com aquests.

Si mudar-te a prop de la persona gran no és possible i tampoc ho és, que ella es mudi on vius tu, hi ha un seguit de recomanacions que et poden ajudar a fer front a la situació de manera més fàcil:

  • Coneix els veïns del teu parent gran quan el visitis, identifica’n un o dos de confiança que puguin anar-lo veient, i truca’ls de tant en tant perquè te n’informin.
  • Coneix els amics del teu familiar – ells poden ser els teus ulls i les teves oïdes quan no hi siguis.
  • Crea’t un llistat amb les qüestions mèdiques que l’afecten, els noms dels doctors que el tracten i els medicaments que pren.
  • Fes-te una còpia dels seus telèfons de referència, de manera que tinguis fàcil accés als números dels comerços locals, la farmàcia, la fleca, la biblioteca o altres serveis que utilitzi habitualment.
  • Investiga quins serveis útils per a gent gran hi ha la seva àrea: serveis d’assistència o companyia, teleassistència de l’Ajuntament, mitjans de transport, centres cívics, equipaments públics, etc.
  • Identifica serveis d’assistència professional a domicili que puguin proveir d’ajuda puntual a la persona gran en les seves tasques, com ara empreses de serveis d’ajuda en el domicili, la compra de menjar, la preparació d’àpats, fer encàrrecs, etc., així com recordar-li la medicació que ha de prendre o oferir-li companyia.

Posar en pràctica aquests consells pot contribuir a disminuir l’estrès que sovint provoquen aquestes situacions en la familia i el cuidador, i alhora que la persona gran estigui més ben atesa. Malgrat això, hem de tenir en compte que és freqüent que aquesta es mostri reticent en un inici a l’ajuda externa.


Deixa un comentari