El blog del grup mutuam

Compartim coneixements sobre la gent gran i el malalt crònic

Cinc anys de l’Equip Psicològic d’Atenció a la Cronicitat (EPAC), un projecte pioner a la província de Girona

El passat mes de març l’Equip Psicològic d'Atenció a la Cronicitat (EPAC) ubicat a l’Hospital Sociosanitari Mutuam Girona, va fer cinc anys de la seva posada en marxa. Al llarg d'aquests anys el servei ha anat creixent, consolidant-se i alhora ampliant les seves funcions.

En un inici l’equip estava format per sis psicòlogues distribuïdes a les comarques del Gironès, Pla de l’Estany i Selva Interior. Aquestes donaven atenció psicològica a pacients crònics, a la seva família directa i/o a les seves persones cuidadores. A més, realitzaven la seva labor assistencial quan les necessitats del pacient així ho requerien. Donada la demanda, l’equip va incrementar per oferir cobertura també a la Garrotxa, amb la incorporació d’una nova psicòloga. Arribant així a cobrir divuit CAPs del territori.

La irrupció de la pandèmia va fer palesa del bon funcionament d’aquest equip. Durant la primera onada de la COVID-19, a causa de la creixent de demanda assistencial, el conjunt de professionals van contribuir en l'atenció psicològica de les persones ingressades a l’Hospital Sociosanitari Mutuam Girona i a l'Hotel hospital Ibis.

Aquesta atenció posteriorment es va incorporar a la seva cartera de serveis i es continua donant a pacients amb seqüeles post-Covid.

Les psicòlogues de l’EPAC continuen actualment donant resposta a les demandes d'altres serveis com el de la Clínica de Dolor de l'Hospital Trueta o als PADES. Tanmateix, realitzen altres activitats com grups o tallers terapèutics amb pacients i/o persones cuidadores, assessorament i atenció individual o grupal a professionals, coordinació amb altres serveis assistencials o institucions locals i participació en diferents activitats comunitàries.

A més, gràcies a la presentació d’un projecte guanyador del Premi de Recerca d’Atenció Sociosanitària de la Fundació Mutuam Conviure, estan desenvolupant i duent a terme un treball d’investigació.

Tota aquesta trajectòria i experiència ha convertit a l’Equip Psicològic d’Atenció a la Cronicitat en un referent per a dur a terme activitats docents amb alumnes en pràctiques de la Universitat de Vic i de la Universitat de Girona. A més de col·laborar com a docents en una assignatura sobre cures pal·liatives del Màster de Psicologia General Sanitària de la UVic.

Cinc anys de recorregut on el que més motiva a les integrants de l’equip acaba sent el grau de satisfacció tant de persones professionals com de pacients ateses, les quals superen sempre el 93% de satisfacció. Un servei amb persones motivades a darrere que continuaran la seva activitat amb la mateixa dedicació, compromís i professionalitat de sempre i amb desig de continuar creixent i arribant a un major nombre de beneficiaris possibles.


Deixa un comentari