Auxiliars d’atenció domiciliària: el suport necessari per continuar a casa

Els auxiliars d’atenció domiciliària són professionals que treballen ajudant les persones que necessiten assistència per desenvolupar activitats de la vida quotidiana o per tenir cura de la llar. Aquest suport permet a molta gent gran poder continuar vivint a casa seva encara que siguin dependents i necessitin ajut per tal de poder exercir la seva autonomia.
Donar l’esmorzar als usuaris, ajudar-los a dutxar-se i vestir-se, sortir a fer la seva compra o algun encàrrec o preparar els àpats són només alguns exemples de les moltes tasques que un auxiliar pot portar a terme. Tot i que generalment la feina té lloc al domicili de la persona que contracta el servei, també pot ser que es desenvolupi en un hospital o en un centre residencial. En aquests casos és habitual que se sol·liciti al professional del servei que faci companyia a l’usuari durant el dia o la nit, que l’ajudi a aixecar-se del llit, passejos, etc. Les tasques demandades poden ser, doncs, molt diverses. Per això, a Mutuam a Casa, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Grup Mutuam, acreditat per la Generalitat de Catalunya, es disposa de personal especialitzat que pugui oferir un servei adaptat a les diferents necessitats. A més a més, periòdicament s’ofereixen als treballadors i treballadores formacions relacionades amb algun aspecte concret de la seva feina, com les mobilitzacions, la cuina o l’atenció a persones amb Alzheimer.
Tanmateix, independentment dels coneixements que es requereixin per donar resposta a les sol·licituds concretes dels diferents perfils de persones ateses, els auxiliars d’atenció domiciliària han de tenir en compte que la interacció amb la persona atesa ha de tenir unes característiques especials. Així, la paciència, la capacitat d’escoltar i conversar, l’habilitat per tractar caràcters molt diferents o la facilitat per entendre què vol l’usuari i saber com adaptar-s’hi són atributs fonamentals per atendre persones grans que, al cap i a la fi, obren la porta de casa seva a un desconegut.
Dit això, cal tenir en compte que en tota relació hi ha un procés d’adaptació. Quan un treballador comença amb un nou usuari, comença un procés de coneixement mutu. Hi ha persones que són receptives, però n’hi ha que no, i és l’auxiliar qui ha de guanyar-se la seva confiança. En general, els agrada que s’adaptin al seu ritme i que siguin afectuosos, però sempre respectant la personalitat de cadascú. Quan no estan acostumats a rebre ajuda per a vestir-se o per a la higiene personal, una qüestió que sovint genera reticències és la de la pèrdua de la intimitat. Passat un temps de servei, tots ho agraeixen molt, i les seves famílies, també.
Veient tot això és fàcil arribar a la conclusió que la professió d’auxiliar

d’atenció domiciliària és molt vocacional i que és difícil que algú a qui no li agradi pugui prestar un servei de qualitat. La selecció de personal i la supervisió per part de l’equip de coordinació de Mutuam a Casa, sempre en contacte amb els usuaris i amb els treballadors, juga un paper fonamental. No s’ha d’oblidar que aquests professionals desenvolupen la seva feina en un entorn íntim, com és el domicili de l’usuari. Per això alhora de seleccionar aquest perfil professional es busquen persones amb habilitats com l’empatia i la capacitat d’adaptació als canvis que es poden donar, tant en l’usuari com en el entorn.
Per tant, la clau d’un bon servei d’atenció a domicili son, en definitiva, les persones.
Ruth Rodríguez
Auxiliar del SAD i treballadora de Grup Mutuam des de 2006