El blog del grup mutuam

Compartim coneixements sobre la gent gran i el malalt crònic

Atenció intermèdia: una mirada integradora i transversal

Març 4, 2025

L’Atenció Intermèdia és un conjunt de recursos del Sistema de Salut de Catalunya, que s’adrecen principalment a persones amb malalties cròniques o amb necessitats de cures pal·liatives, proporcionant-les una atenció integral i centrada en la persona

Per aconseguir-ho, és fonamental el treball en equips interdisciplinaris i garantir una bona coordinació entre aquests, així com amb altres nivells del sistema sanitari. En aquest article, entrevistem a Nieves Legua, directora d’Infermeria de Grup Mutuam, per entendre millor el funcionament dels serveis d’Atenció intermèdia i com aquesta visió transversal i integral impacta en l’assistència i el benestar de les persones que atenem. 

Què és l’Atenció Intermèdia?

L’Atenció Intermèdia és l’àmbit de Salut que integra recursos assistencials especialitzats en geriatria i cures pal·liatives. Dona resposta, tant en el domicili com en el recurs hospitalari, a persones en situació de fragilitat, dependència, cronicitat complexa o avançada i final de vida, tenint en compte les seves necessitats sanitàries i socials. A més, inclou també la seva família o l’entorn cuidador. 

Un dels objectius de l’Atenció Intermèdia és millorar les transicions assistencials. Una persona amb una malaltia crònica pot necessitar diferents recursos en diversos moments. Per exemple, pot requerir una estada temporal en un hospital per una recuperació, una hospitalització a domicili o un seguiment per part de l’equip de PADES. La idea és que aquestes transicions entre recursos es facin de manera fluida i coordinada, evitant tractar la persona com un pacient nou en cada recurs. 

També es busca evitar ingressos innecessaris, reduir les estades hospitalàries i evitar la institucionalització quan no és imprescindible. És a dir, es treballa perquè la persona, si així ho desitja, pugui mantenir-se al seu domicili el màxim de temps possible.

Un model d’atenció interdisciplinari

Per poder donar aquesta atenció integral i centrada en la persona, és imprescindible un abordatge interdisciplinari. Per aquest motiu, tots els recursos de l’Atenció Intermèdia treballen amb equips interdisciplinaris, formats per professionals de la medicina, infermeria, treball social, psicologia, fisioteràpia, teràpia ocupacional i logopèdia, entre d’altres. Aquesta estructura permet garantir una atenció adaptada a cada persona, responent a les seves necessitats en cada moment.

HAI Mutuam Güell atenció intermèdia
Equip de l'Hospital d'Atenció intermèdia Mutuam Güell

Com és la coordinació en l’Atenció intermèdia?

L’Atenció intermèdia és un nivell assistencial que es troba entre l’hospital d’aguts i l’atenció primària. Per això, és essencial que treballi coordinadament amb aquests, ja que actua com a enllaç entre tots dos.

D’altra banda, l’Atenció Intermèdia compta amb una àmplia varietat de recursos sanitaris, dels quals a Grup Mutuam comptem amb gairebé tots: els Hospitals d’Atenció Intermèdia (HAI), Hospitals de Dia, Consultes Externes especialitzades, equips de PADES i equips d’Hospitalització a Domicili (HaD-AI), entre d’altres. 

La coordinació entre aquests recursos també és imprescindible. A mesura que una malaltia avança o la salut d’una persona es deteriora, les seves necessitats es tornen més complexes, i es necessita atenció especialitzada a tots els nivells, incloent-hi suport psicològic i fins i tot espiritual, així com un bon control de símptomes. 

“L’objectiu és proporcionar la resposta adequada a l’atenció que necessita, en el moment i el lloc adequats, per part dels equips adequats.”

Quin paper té la tecnologia en la coordinació?

La tecnologia i la intel·ligència artificial, sens dubte, jugaran un paper cada cop més important, no només per la coordinació, sinó també per oferir una assistència més àgil, eficient i segura. Per exemple, en l'àmbit domiciliari, un dels grans reptes dels nostres equips és la dispersió geogràfica dels pacients que atenen, que obliga els professionals a desplaçar-se molt per fer visites.

Aquí, la tecnologia pot jugar un paper clau. El monitoratge a distància dels pacients, per exemple, ens ajudarà al diagnòstic, tractament i prevenció de descompensacions. Això és especialment útil en serveis com l’Hospitalització Domiciliària, on el pacient es troba a casa, però sota supervisió mèdica continuada dels equips. D'aquesta manera, garantim un seguiment més exhaustiu i proactiu de la persona, a la vegada que millorem l’eficiència, l’accessibilitat, l’equitat del servei.

La importància de l’estandardització de processos

A més, per promoure la transversalitat, a Grup Mutuam estem apostant per l’estandardització de processos. Tenim figures molt específiques com és la meva, la Direcció d’Infermeria, la Direcció de Farmàcia o el servei de Qualitat, que faciliten la sistematització dels processos assistencials. 

Així, garantim que tots els professionals de l’àmbit treballin de la mateixa forma, independentment del centre o servei on es troben. Aquesta mirada transversal facilita les decisions i la coordinació entre els professionals d’un equip, i contribueix a garantir una atenció segura i de qualitat a les persones que atenem.

Els reptes de l’Atenció intermèdia a Grup Mutuam

Quins són els principals reptes que teniu en el desenvolupament de l'Atenció intermèdia al grup? 

L'Atenció intermèdia es troba en un procés de transformació, ja que venim del context de l’atenció sociosanitària. Així que d’una banda, estem treballant per continuar adaptant els nostres centres i la nostra estructura als requeriments que marca la nova cartera de serveis de Salut. 

Un altre repte és també comptar amb els professionals adequats. Busquem, per una banda professionals polivalents, que siguin capaços de desenvolupar la seva activitat en els diferents recursos de l’Atenció intermèdia, tant en l’àmbit d’internament com el domiciliari (PADES o HAD-AI). Això creiem que pot ser molt enriquidor per al professional, i un motiu per atraure talent al grup, però també requereix un procés de sensibilització i una formació específica. 

En aquest sentit, a Grup Mutuam no ens limitem només a la formació externa, sino que aprofitem l’expertesa interna per ajudar als nous professionals a integrar-se i adquirir les competències necessàries per afrontar la complexitat que caracteritza l'Atenció intermèdia. El nostre repte és promoure la transferència de coneixements, de manera que el nou professional s'enriqueixi, mentre reconeixem i valorem la trajectòria dels més veterans. 

A més, apostem per la formació continuada, oferint diferents jornades i cursos especialitzats al llarg de l'any, impartits per experts de diversos àmbits sanitaris i socials. També s’impulsen beques per a la formació i investigació, tot a través de la Fundació Mutuam Conviure.

I, finalment, per tal de garantir una assistència de màxima qualitat, el nostre compromís i  prioritat constant en tot aquest procés es vetllar per la seguretat de les persones que atenem. Per a fer-ho, incorporem les millors pràctiques assistencials, no només basades en l’evidencia científica, sino també pràctiques basades en valor. És a dir, en les necessitats i preferències dels usuaris i l’impacte en la seva qualitat de vida.

Nieves Legua

Direcció d'Infermeria Grup Mutuam


No items found