902 014 110

MENÚ
Serveis sanitaris, mutualisme i atenció a la dependència

EAR

Equips de suport a l’atenció sanitària en residències

Mutuam té el contracte del Catsalut per a la gestió d'equips EAR a la ciutat de Barcelona, Vallès Occidental Est i Vallès Oriental, i Baix Llobregat.

Els EAR (Equips d’Atenció Residencial) són dispositius sanitaris assistencials experts en geriatria que es coordinen amb els equips d’atenció primària (EAP) i els professionals sanitaris de les residències geriàtriques per a millorar l’atenció a la gent gran fràgil, ingressada en un centre geriàtric. Els equips EAR de Mutuam pertanyen al Sistema Sanitari Integral d´utilització pública de Catalunya (SISCAT) i reforcen els dispositius assistencials sanitaris i socials ja existents. Es caracteritzen per la seva alta accessibilitat (ampli horari, cobertura 365 dies, contacte telefònic directe, entre altres), la seva alta capacitat resolutiva i la seva capacitat d’ activar els recursos de la xarxa.

La seva actuació està  delimitada territorialment i cada equip dóna cobertura a diferents àrees bàsiques de salut. Porten a terme la seva activitat  directament a les residències geriàtriques tant públiques, col·laboradores, concertades com privades, assignades pel CatSalut.

Objectiu

 • Millorar l’atenció en salut de les persones que viuen a les residències geriàtriques assignades pel CatSalut
 • Garantir la qualitat i continuïtat del procés assistencial
 • Reorientar de forma apropiada la utilització de serveis especialitzats (urgències hospitalàries, derivacions a consultes externes, proves complementàries, etc..)
 • Es per això que centren la seva actuació professional en dos eixos fonamentals: la promoció de la salut i prevenció de la malaltia i l’assistència sanitària eficient i de qualitat

 Model

 • Equip extern multidisciplinari, expert en suport geriàtric.
 • Sectoritzat o delimitat territorialment.
 • Actuació a les residències i/o ambulatòria.
 • Actuacions acordades i coordinades amb l’Atenció primària i els metges i infermeres de les residències.
 • Sistema d’informació informatitzat, accessible i/o compartit amb l’Atenció Primària de Salut. Instruments de treball validats i consensuats en l’àmbit científic de l’Atenció primària i de la Geriatria.
 • Flexibilitat d’ adaptació a l’entorn (situació heterogènia).

Activitats Assistencials dels Equips EAR

 • Valoració geriàtrica integral i registre de pacients fràgils
 • Pla d'atenció individualitzat
 • Prescripció farmacològica crònica i aguda
 • Prevenció i seguiment de la fragilitat i de possibles desestabilitzacions
 • Suport sanitari a les residències (consultoria i formació)

Cobertura Territorial

Els equips EAR-Mutuam s'integren amb la majoria dels EAPS de Barcelona ciutat i comparteixen funcions amb els EAP del ICS a la ciutat de Barcelona, el Vallés Oriental, Vallès Occidental Est i Baix Llobregat.

EAR Barcelona Ciutat, dóna cobertura a les residències dels Centres d'Atenció Primària de Sant Adrià, Bon Pastor, Bordeta Magoria, Carles Riba, Carmel, Chafarinas, Ciutat Meridiana, Congrés, Cotxeres, Drassanes, El Clot, Gòtic. Guineueta, Horta, Joanic, La Pau, Les Corts / Pedralbes, Mansó, Maragall, Montnegre, Numància, Poblenou, Ramón Turró, Rio Janeiro, Sagrera, Sanllehy, Sant Andreu, Sant Joan, Sant Martí, Sant Rafael, Sants, Turó/vilapicina, Vila de Gràcia, Sagrada Familia-Gaudí, Bonaplata Sarrià-Vallvidrera-Les Planes, Casanova-Rosselló, les Hortes i Sant Gervasi-Vallcarca.

EARVallès Oriental, dóna suport als EAP de les poblacions de Cardedeu, Granollers, Canovelles, Santa Eulàlia de Ronçana, Bigues i Riells, Lliçà d'Amunt, Lliçà d'Avall, La Roca del Vallès, Montornés del vallès, Montmeló, Vilanova del Vallès, Sant Fost de Capcentelles, Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-Solità i Ploegamans i Santa Perpètua de Mogoda.

EAR Vallès Occidental, dóna suport als EAP de les poblacions de Sabadell ciutat, Barberà, Polinyà, Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixach, Castellar, Sant Llorenç i Sentmenat.

EAR Baix Llobregat dóna suport als EAP de les poblacions de Castelldefels, Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Corbera de Llobregat, Vallirana, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern.


Contacte amb els Equips EAR

Si desitja contactar amb els Equips EAR o si necessita informació general:
93 245 00 25 / silvia.aviles@mutuam.com

Si desitja activar una visita domiciliaria:
93 247 94 47

Preguntes Freqüents

/

Què he de fer per demanar que l’EAR visiti els usuaris de la residència?

Cada EAR té assignada la població de les residències d’un territori. Els professionals pacten la dinàmica i els mecanismes de coordinació quan la residència entra dins de la seva àrea d’influència.

Com puc contactar amb l’EAR?

Cada EAR dóna els seus números de telèfon de contacte (inclosos els dels professionals) als responsables de cada una de les residències de la seva àrea.

Els equips EAR substitueixen els equips de les residències?

No. L’EAR és un equip expert en geriatria que dóna suport des de la vessant pública sanitària als equips dels centres. Per tant, es coordina amb ells per garantir als usuaris de les residències el dret a l’assistència i l’accés al sistema públic en tot el que li calgui.

Quants dies a la setmana vénen, els equips d’atenció residencial?

Tots els que calgui, segons les necessitats de la seva població. Quan es tracta de problemes crònics, l’atenció és programada.

Els equips EAR substitueixen als equips del CAP?

En la major part de Barcelona sí, segons l’acord entre les institucions proveïdores de serveis d’atenció primària i MUTUAM. Aquesta situació sempre es comunica als responsables de la residència. En el Vallès i en algunes àrees de Barcelona ciutat, l'acord es centra en compartir l'atenció i seguiment dels pacients crònics amb l'EAP habitual.

Si algun usuari de la residència es posa malalt de manera sobtada, podem trucar a l’EAR?

Sí, al telèfon 93 247 94 47

Pujar