Salut, de cap a peus

Novembre 4, 2015

Els peus són els encarregats de portar-nos allà on volem anar i són la part del cos que suporta tot el nostre pes. Per això juguen un paper cabdal en el nostre benestar i en el nostre estil de vida. Tenir-ne cura farà que ens sentim millor i contribuirà a protegir la nostra mobilitat i confort.

Un 90 per cent de les persones majors de 60 anys pateixen algun tipus de problema en els peus, ja sigui per deformacions, alteracions de la pell o totes dues coses alhora, segons un estudi d’àmbit estatal elaborat l’any 2004. El deteriorament de les articulacions, l’aprimament de la superfície cutània, la pèrdua d’elasticitat i flexibilitat de la pell, la disminució del greix que la protegeix o de les glàndules sudorípares, entre d’altres factors associats a l’edat, fan que les persones grans siguin més vulnerables a aquest tipus de problemàtiques.

Entre les persones grans, les patologies més freqüents en els peus són les que tenen a veure amb la mala circulació, les malformacions, els problemes de mobilitat i les que afecten la pell, com les callositats o durícies, els galindons i les butllofes. Tampoc no són estranys, però, els fongs o les berrugues. Hem de tenir en compte, a més, que molts dolors i problemes de salut tenen el seu origen en els peus, encara que no en siguem conscients, com és el cas d’alguns mals d’esquena.

Busquem l’ajut professional

Els podòlegs són els especialistes en el tractament de malalties i alteracions del peu i és important que els visitem periòdicament i que seguim els seus consells, especialment quan ens fem grans i les dificultats per moure’ns ens impedeixen tenir-ne cura nosaltres sols. Ells disposen d’eines especials per tallar les ungles de manera correcta i per donar resposta als problemes que molt freqüentment ens afecten. Amb les callositats, no només poden treure-les, sinó que poden evitar-ne l’aparició de noves prescrivint-nos l’ús de plantilles o suports de silicona.

Podologia Mutuam

En el cas de les persones que pateixen diabetis, cal extremar el seguiment perquè una petita lesió no tractada a temps pot derivar en problemes molt greus. Així, cal que un professional vigili la possible aparició d’úlceres, que podrien quedar amagades entre els dits, ja que s’estima que un 15 per cent dels diabètics desenvoluparan durant la seva vida lesions als peus.

Evitem la resignació

La conscienciació sobre la necessitat de visitar de manera regular el podòleg ha augmentat molt en els darrers anys, gràcies sobretot a la tasca que s’ha fet en la medicina ambulatòria pel que fa a l’educació sanitària. Per això, són cada cop més les persones grans que cuiden correctament els peus. Tot i així, encara és habitual, davant de les queixes pel dolor produït per callositats o per la inflamació derivada d’una mala circulació, sentir comentaris del tipus ‘això és normal, són coses de l’edat!’. No ens hem de resignar a patir ni a veure limitada la nostra independència pel fet de fer-nos grans. Els podòlegs ens poden oferir solucions a molts problemes i tractaments pal·liatius als altres. Protegir el benestar propi és a les nostres mans, i també als nostres peus.

Coneixes l'assegurança podologica de Mutuam?

Amb la col·laboració de:

Rosa Ródenas, gerent de l’empresa SIS (Serveis Integrals de Salut)


Deixa un comentari