Vila-rodona i Vallbona de les Monges, una sortida per descobrir l’arquitectura de dos moments històrics ben diferents

Juny 4, 2018

La primavera va portar moltes ganes de fer visites i excursions al grup de 70 persones del Servei Gent Gran de Mutuam, de Clinicum, del Col·legi de Farmacèutics Mutual Medica i de Vital Seguro que, ben animades, van marxar cap a Vila- rodona i Vallbona de les Monges el 12 d’abril.

La primera parada de la jornada va ser al Celler cooperatiu de Vila-rodona. Aquest emblemàtic edifici de Cèsar Martinell, construït el 1919, presenta la típica imatge de maó d’obra vista i ceràmica que l’arquitecte va imprimir en gran part dels seus edificis.

El grup va continuar la seva visita matinal dirigint-se a Vallbona de las Monges, una de les parades principals de la Ruta del Cister a Catalunya i el monestir més important de la branca femenina del Cister. L’edifici ha estat habitat per una comunitat de monges durant vuit segles, amb l’única interrupció de la guerra civil espanyola. Fundat el segle XII, ha estat objecte de nombroses reformes al llarg del temps, encara que bàsicament conserva els esquemes generals de l’ordre.  Actualment encara hi viuen vuit monges i és un actiu centre espiritual i cultural.

El monestir conté una hostatgeria, un arxiu-biblioteca en el qual es conserven valuosos documents antics, un petit museu i una petita farmàcia. L’església fou construïda, en gran part, entre els segles XIII i XIV en un estil de transició de romànic a gòtic. En destaquen el Presbiteri, la Planta de creu llatina, el Cimbori i, sobretot, el Claustre de planta trapezoïdal. Després d’aquest complert matí de visites, el grup va posar punt i final a la jornada amb un fantàstic dinar.

Si voleu gaudir de plans replets de cultura i bon humor com aquest, apunteu-vos a les activitats que trobareu a l’agenda del Mutuament.


Deixa un comentari