Mutuam Activa s’imbueix del passat medieval al conjunt monàstic de Món Sant Benet

Desembre 28, 2016

Un autocar amb 44 viatgers àvids de conèixer i aprendre amb moltes ganes de conèixer la bellesa del complex medieval Món Sant Benet,  va enfilar ben aviat el camí cap a Sant Fruitós de Bages, el 15 e desembre. Sèniors actius de Clinicum, Mutual Mèdica, Vital Seguro, Col·legi de Farmacèutics i  mutualistes del Servei Gent Gran de Mutuam, van passar una jornada ben entretinguda i singular en aquest centre turístic, cultural i de lleure tan singular que Mutuam Activa va preparar-los. Una genial visita guiada els va portar a conèixer la rutina diària dels  monjos de Sant Benet a través d'imatges, sons i una treballada posta en escena. La visita va començar a l'interior de l'església on van poder veure com s'oficiava una missa abans a traves de una projecció tridimensional que va omplir l'espai buit amb imatge i so com si fos realitat. Després la visita va seguir pel claustre amb esls seus capitells variats que es conserven tan bé. Van també visitar les cel·les de la galeria amb les que es van poder posar en la pell dels monjos que allí hi vivien. La vida monàstica es centrava en treballar i servir a la comunitat, contemplar i resar. Per fer una mica de resum la història d'aquest complex va anar així:

  • 960 Fundació Sant Benet per la família dels vescomtes del Conflent
  • 972 Consagració de l'església en presència del compte Borrell. Les relíquies de Sant Valentí van estar inicialment en aquesta església.
  • 1000-1200 Màxim esplendor malgrat els atacs ocasionals dels musulmans
  • A partir 1400 Arriba la pesta, problemes amb veïnatge i vassallatge i falta de manteniment que van deixar a Sant Benet en un període de decadència.
  • A partir 1620  Sant Benet acull el col·legi de les arts i esdevé un espai d'acollida dels monjos majors d'edat de Montserrat.
  • A partir 1835 es para l'activitat monàstica degut a la supressió  dels ordres religiosos. Nomes l'església segueix amb la seva activitat, mentre que la resta del complex queda abandonat.
  • A partir 1905 la família de Ramon Berenguer adquireix el recinte i encarrega a Josep Puig i Cadafalch  la seva recuperació i rehabilitació.
  • L'any 2000 Caixa Manresa adquireix el complex i planifica un projecte de restauració que es duu a terme i que va finalitzar amb l'apertura l'any 2007 al públic

També els nostres amics de Mutuam Activa van visitar el campanar que va ésser construït en diverses etapes, a base d'elements romànics i renaixentistes. Del campanar estant van poder contemplar la panoràmica del puig de Sant Valentí i el Montpeità.  Després van visitar els espais, salons, habitacions, mobiliari... amb les que la família de Ramon Casas, pintor modernista,  va convertir en casa d'estiu a partir de 1945.

Per anar acabant la visita i aquesta crònica, comentar que els nostres amics van poder degustar productes gastronòmics locals, per acabar dinant allà mateix al restaurant del Món Sant Benet. Tot plegat aquest grup tan animat ja pregunta on serà la propera cita... Qui sap?

Viatges gent gran Mutuam Activa

Moltes gràcies a tots per la vostra animada companyia!!!


Deixa un comentari