Budapest: la perla del Danubi

Març 3, 2016

Allunyada de l’artificiosa bellesa amb què treuen pit altres capitals turístiques, Budapest desprèn encant gràcies a l’autenticitat que transmeten el seus contrastos i la decadència dels seus edificis.

Vuit ponts enllacen una atractiva ciutat dividida en dos pel segon riu més llarg d’Europa. A banda i banda del Danubi, dues orografies i dues arquitectures amb un caràcter marcadament diferent recorden un passat separat i dibuixen la personalitat de la unificada capital hongaresa. Buda, a la riba oest, és l’accidentada zona on s’ubica la que havia estat la seu reial i l’actual elegant àrea residencial; Pest, a la riba est i situada sobre una gran esplanada, s’ha erigit com el cor econòmic i comercial. Repartits per tota l’urbs, edificis majestuosos, bonics parcs, balnearis plens d’història i racons sorprenents.

Un bon punt d’inici per a qui vulgui descobrir els encants de la ciutat és el barri del Castell de Buda, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Es tracta de la zona més antiga i conserva edificis de vuit-cents anys que constitueixen el llegat més tangible dels orígens de Budapest. Un dels indrets més coneguts és l’imponent castell. Envoltat de carrerons medievals que conviden el visitant a perdre el rumb, la seva elevada ubicació ofereix unes vistes espectaculars.

Ben a prop del Palau Reial, hi ha l’emblemàtic pont d’Széchenyi, més conegut com a Pont de les Cadenes. Construït fa més de 150 anys, va ser el primer a connectar les dues vores del Danubi. El que veiem avui, però, data de 1949, ja que l’original va ser bombardejat durant la Segona Guerra Mundial. Sense creuar el riu, encara trobem indrets de gran interès, com el Bastió dels Pescadors, la plaça de la Trinitat o la Ciutadella.

Carrers plens de vida i d’història

Ja a la banda de Pest i en paral·lel al Danubi, el carrer de Váci connecta el Gran Mercat Central amb la Plaça Vörösmarty, oferint als vianants un animat passeig entre botigues, centres comercials, bars i restaurants. Aquí, unes poques mansions del segle XVIII conviuen amb una majoria d’edificis dels segles XIX i XX. Amb aquest carrer, l’altra via més emblemàtica de Budapest és l’Avinguda Andrássy, declarada Patrimoni de la Humanitat. Va ser construïda el 1872 i conserva moltes belles façanes de cases i palaus del Renaixement. Un dels edificis més importants és la neorenaixentista Òpera de Budapest. Més enllà de les boutiques exclusives, a l’extrem del bulevard, es troba la plaça dels Herois i el Parc de la Ciutat, un antic recinte de caça convertit en un magnífic indret per al lleure.

Ciutat de BalnearisBudapest ciutat de balnearis

118 brolladors nodreixen amb aigües termals els nombrosos banys escampats per tota la ciutat de Budapest: la ciutat amb més balnearis del món. Alguns d'ells es conserven de l'època de la dominació romana, altres, de l'època de l'ocupació turca. N'hi ha de mítics com el Balneari Gellert, escenari en el que es movien els "cossos Danone", del memorable anunci de iogurts descremats dels anys 90.

Arquitectura religiosa

En aquesta riba del riu, hi ha diversos temples religiosos que val la pena descobrir, com la gran Basílica de Sant Esteve, finalitzada el 1905 després de mig segle d’obres i on es troba la mà del primer rei d’Hongria. D’altra banda, l’església Parroquial del Centre és la construcció més antiga de Pest. Edificada al segle XII i ocupada pels turcs al XVIII, és avui una barreja d’estils i un bon testimoni de la història de la ciutat. Budapest alberga la segona sinagoga més gran del món, al voltant de la qual els nazis van establir un gueto jueu que després convertirien en camp de concentració.

Entre els edificis seculars, el més representatiu és el del Parlament. La construcció neogòtica és la tercera cambra parlamentària més gran del món i és una bona mostra del poder econòmic de la ciutat a principis del segle XX. Avui, la Perla del Danubi no és la potència que va ser en altres moments de la història, però aquests i altres atractius sí que han aconseguit elevar-la a les primeres posicions entre les ciutats més belles d’Europa.


Deixa un comentari