Hidroteràpia: els beneficis contrastats de l’aigua

Octubre 28, 2015

Des de principis dels temps, l’aigua ha estat vista com una font de propietats curatives, de la qual es diu que neteja i purifica. En termes més mèdics, podem afirmar que l’aigua elimina inflamacions o afeccions i que ajuda en el procés rehabilitador, a més de tractar-se d’una eina més barata que molts altres productes químics avançats.

En la hidroteràpia o teràpia física aquàtica, els pacients són gentilment tractats amb aigües en diferents modalitats i tècniques, com són: els banys, la natació, la piscina, les compreses i foments, el massatge subaquàtic, les dutxes i els raigs. La hidroteràpia ha estat utilitzada durant moltes dècades com a part del tractament integral en el cas de diverses afeccions de salut, des de casos d’artritis severa fins a teràpies post quirúrgiques de genoll o maluc.

Els beneficis de la hidroteràpia són aprofitats en el tractament de la fibromiàlgia, en què els símptomes o manifestacions clíniques - molèsties corporals generalitzades, dolor, trastorns del son, fatiga i ansietat - són millorats a gran escala amb l’ús terapèutic de l’aigua. En casos de limitacions de moviment, ja sigui per paràlisi o per dolor, aquest tipus de teràpia ajuda el pacient a millorar el seu rang articular i /o balanç muscular.

La temperatura importa

Les conseqüències fisiològiques de la hidroteràpia varien segons la temperatura de l’aigua. Així, quan aquesta és calenta produeix l’augment de la temperatura i la vasodilatació del capil·lar i té efectes analgèsic, sedant, antiespasmòdic i sobre el teixit conjuntiu. En canvi, quan és freda provoca descens de la temperatura local de la pell i els teixits subjacents, estimulació dels mecanoreceptors, vasoconstricció cutània, disminució de la pèrdua de calor, prevenció de l’edema per descens de la permeabilitat. retard en el procés de cicatrització en aplicacions perllongades i, en aplicacions fredes i de curta durada, estimula i augmenta el to.

La hidroteràpia està indicada com a analgèsic, antiinflamatori, vasodilatador, relaxant muscular i antiespasmòdic, així com per al tractament de cremades i ferides, per a l’increment de la mobilitat articulat o per a l’augment del flux sanguini. Està contraindicat, no obstant, en casos de processos infecciosos, malestar general, insuficiència coronària, insuficiència orgànica greu i insuficiència circulatòria.

Exercicis a la piscina

D’altra banda, les activitats a l’aigua incideixen positivament en el desenvolupament tant a nivell psicomotriu com cognitiu, lúdic, de relaxació, socioafectiu i terapèutic. Segons les possibilitats, edat i característiques de cada persona, sigui infant o adult, es programen uns objectius a portar a terme. D’aquesta manera el treball a l’aigua, a més d’esdevenir lúdic, també és terapèutic.

L’activitat aquàtica ofereix la possibilitat de gaudir i beneficiar-se de les propietats terapèutiques de l’aigua realitzant i experimentant, amb l’ajuda d’una tercera persona, uns moviments i unes sensacions que algunes persones, sobretot la gent gran, no poden portar a terme en el medi terrestre. En definitiva, l’objectiu general de l’activitat és afavorir el desenvolupament físic i psíquic mitjançant un treball de percepció del seu propi cos i de les seves possibilitats en el medi aquàtic.

Cristina Saltó Baraza, fisioterapeuta de la Residència Mutuam Vila-seca


Deixa un comentari