Estimulació sensorial: comunicació i expressió pels sentits

Juny 19, 2018

L'estimulació sensorial consisteix en qualsevol entrada d'informació al sistema nerviós mitjançant els diferents sentits per tal de potenciar les capacitats de les persones i la seva percepció de l'entorn. La seva finalitat és aconseguir la interacció de l’usuari amb el medi, així com establir-hi vies de comunicació efectives. La teràpia d’estimulació sensorial pot anar dirigida a qualsevol tipus de població, des d'un nadó a una persona gran, però especialment a les persones que pateixen diversitat funcional. Els àmbits en què s'utilitza són principalment la pediatria, la neurologia i la geriatria.

 

 

Els objectius generals de l'estimulació sensorial són:

  • Millorar la utilització de la informació rebuda pel medi amb la intenció d'un “despertar sensorial” a partir de la pròpia experiència sensorial.
  • Conèixer el canal prioritari pel qual es rep informació, així com el grau de sensibilitat als estímuls.
  • Afavorir la intencionalitat comunicativa per tal d'expressar els propis sentiments, desitjos, necessitats, etc.
  • Potenciar la relació amb l'entorn institucional, familiar i social.

Concepte Snoezelen

El concepte Snoezelen es refereix a una manera de portar a terme un intervenció destinada a millorar la qualitat de vida de les persones. Es proporcionen uns entorns especialment dissenyats, les sales Snoezelen, amb l'objectiu de facilitar un temps de benestar, relaxació i de contacte amb l'entorn.

Aquestes sales consten de diversos elements:

  • Tàctils: diferents textures, fibres òptiques i sensacions de temperatura.
  • Vibratoris (la sensació vibratòria es troba molt lligada a la sensació auditiva): llit d'aigua, matalàs vibratori i caixa de sons.
  • Vestibulars (fonamental per reduir el to muscular i promoure la relaxació): la principal eina seria el matalàs d'aigua.
  • Visuals: boles de miralls giratòria, columna de bombolles amb commutador, fibres òptiques i projector, entre d'altres.
  • Auditius: és molt important un ambient tranquil en la sala. La veu del professional que condueix la sessió ha de ser suau i agradable. Es pot utilitzar música agradable i amb un volum suau.
  • Gustatius i olfactoris: es pot oferir a la persona diverses sensacions gustatives i olfactòries.

Tal i com reflecteix aquest llistat, hi ha elements que poden tenir més d'una funció, com el cas del matalàs d'aigua, que es pot utilitzar per estimular a nivell vibratori i vestibular. En persones grans i amb demències (com per exemple l'Alzheimer), s'ha demostrat que l’estimulació sensorial té un efecte positiu sobre la conducta. Segons Van Weert i Bensing (2009,) amb una intervenció a llarg termini en pacients amb demència, s’observa una millora significativa sobre la conducta apàtica, de depressió, de desinhibició, rebel i agressiva.

Aplicació en geriatria

És possible que en un Centre Assistencial no es disposi dels recursos suficients per crear una sala Snoezelen, però a partir d'alguns elements anteriorment esmentats es pot aplicar l'estimulació sensorial. Per aplicar aquest mètode, s'ha de realitzar de manera seqüencial l'estimulació d'un canal sensorial distal amb un de proximal. El sentit de l'olfacte s'estimula per tal de portar a la ment de l'usuari experiències agradables. Després és important involucrar-hi el canal tàctil, el qual ajuda la persona a sentir i discriminar l'entorn d'una forma real, fet que li proporciona sensació de seguretat. Seguidament, l'estimulació auditiva fomenta l'habilitat per atendre vibracions i sons, permetent al canal cinestèsic i propioceptiu activar la consciència corporal. Posteriorment, el sentit de la vista genera experiències comunicatives a partir d'imatges amb significat, creant-li consciència de si mateix i de la relació amb els altres. El canal gustatiu evoca respostes relacionades amb afecte, motivació i consciència pròpia, facilitant l'autoidentificació.

Actualment, l'estimulació sensorial és una pràctica que s'utilitza en molts àmbits amb fins terapèutics. En l'àmbit de la geriatria ajuda a minimitzar alguns dels efectes relacionats amb l'envelliment, com són la pèrdua de memòria, els problemes d'orientació, la dificultat per planificar i dur a terme diferents tasques i els trastorns de conducta. A més de tot això i per acabar, cal destacar que potencia la integració sensorial.

Alba Pinto i Ana Carretero

Fisioterapeutes del Centre Assistencial Mutuam La Creueta


Deixa un comentari