Els beneficis de l’aromateràpia per a la gent gran

Gener 28, 2016

L’aromateràpia és una tècnica que es va començar a utilitzar cap a l'any 4500 AC, a la Xina, i que també es va fer servir a l’antic Egipte i a l’antiga Grècia. Aquestes cultures aprofitaven les propietats de les plantes medicinals per curar infeccions i malalties. Més endavant, l'aromateràpia ha esdevingut un camp d’estudi de la farmacologia i la química centrat en els olis essencials i, a països com França i el Regne Unit, ha estat incorporat al sistema mèdic.

Actualment, entenem l'aromateràpia com un tractament terapèutic amb què, mitjançant l'ús d'olis naturals o essencials extrets de plantes, herbes, flors, arbres, etc. es millora la salut i s'afavoreix al benestar general. Així mateix, és efectiva en determinades dolències físiques i, sobretot, actua positivament en el nostre estat d'ànim i l’equilibri de les nostres emocions. Aquest olis naturals poden ser utilitzats de diferents formes per promoure la millora de l'estat físic i psicològic: es poden inhalar, ingerir, aplicar de forma tòpica mitjançant massatges i, fins i tot afegir, a l'aigua a l'hora del bany.

Un dels beneficis més populars de l'aromateràpia és el que està relacionat amb l'alliberament de l'estrès. Menys conegudes són, en canvi, les propietats medicinals de les herbes i flors que s'utilitzen per obtenir els olis essencials per millorar dolències. Per exemple, la inhalació de menta o eucaliptus per al tractaments d'infeccions pulmonars, o la utilització de plantes com l’àrnica per alliberar dolors musculars, gràcies als efectes analgèsics i antiinflamatoris, o per combatre infeccions de la pell i atenuar cicatrius.

Diferents formes d’aplicar

Els olis es poden aplicar en benefici de la persona de diferents formes, segons la millora que es busqui. Així, la inhalació, que pot ser olorant les essències directament o bé posant l'oli en vaporitzadors o difusors, s'aconsella per a tractaments respiratoris i de la pell. El massatge, en què juntament amb alguna loció es dilueixen gotes de l'oli natural que es vulgui aplicar, és utilitzat per al tractament de contractures.

D’altra banda, els banys aromàtics, que consisteixen a afegir unes gotes d'oli a l'aigua de la banyera, ajuden a relaxar-se. Quan, a més, s’alternen aigua freda i calenta, serveixen per millorar la circulació. Per tractar problemes de la pell i dolors musculars el que es fa servir són cataplasmes fredes o calentes a les quals s’apliquen gotes d'essències. El que s'ha de tenir molt present abans de posar algun oli sobre la pell de la persona a tractar és assegurar-nos que no faci cap reacció no desitjada. Per tant, primer s'ha d'aplicar una petita quantitat, durant unes hores, i observar si es dóna algun tipus d'irritació.

Pel que fa a l’ús intern, alguns olis es poden ingerir en infusions, però per a això es requereix sempre l'assessorament d'un professional. Així mateix, amb persones que pateixen malalties cròniques, els seu metge sempre ha d'estar informat abans de començar qualsevol tractament amb aromateràpia.

Les propietats d’alguns dels olis que es fan servir en aromateràpia són:

· Lavanda: relaxant, sedant i purificant.

· Llimona: purificant, refrescant i estimulant.

· Menta: digestiva, descongestionant i antisèptica.

· Sàndal: purificant, relaxant i descongestionant.

· Xiprer: vigoritzant i purificador.

· Gingebre: afavoreix la circulació i ajuda a evitar marejos i nàusees, entre d’altres.

Olors que estimulen

Un exemple d’utilització de l’aromateràpia amb persones grans són les sessions que es porten a terme al Centre Residencial Mutuam Manresa. Gràcies al coneixement dels seus beneficis, s’hi treballa durant una hora amb els usuaris diferents aspectes relacionats amb el benestar i la qualitat de vida.

En primer lloc, els participants es relaxen amb la inhalació d'olis naturals com el de lavanda que es disposen per la sala. Un cop aconseguit un estat de benestar, es realitza una activitat més estimulant per treballar la memòria: s’apliquen diferents olis d'olors en cotons i cadascun dels usuaris, amb els ulls tapats, intenten endevinar a quina fruita, flor, etc., pertany aquell aroma. Es tracta de deixar-se portar només pel que el nas aporta, i de potenciar el sentit de l'olfacte, que tant deteriorat està. Un cop s'ha fet aquest treball més cognitiu, es destapen els ulls i els participants parlen del que els han evocat aquestes olors, com per exemple algun record, i el comparteixen. Per finalitzar la sessió i segons les necessitats de cadascú, s’aplica algun tipus de loció amb gotes d'oli essencial a les mans, cervicals, braços, pit... I qui vol pot gaudir, a més, d’una infusió de menta, per millorar les defenses, que a l'estiu s'ofereix freda.

Amb la col·laboració d’Alba Ruiz, treballadora social del Centre Residencial Mutuam Manresa


Deixa un comentari