La Residència Jaume Nualart adapta el mètode Montessori a gent gran

Març 8, 2018

La Residència Jaume Nualart, un equipament públic gestionat per Grup Mutuam a Cornellà de Llobregat, desenvolupa, des de l’àrea de Teràpia Ocupacional i Animació Sociocultural, un projecte d'activitats adaptades basant-se en el mètode Montessori fent incís en les capacitats preservades. Es tracta d’un conjunt d'activitats que impliquen a un ampli ventall de persones, des de les que es troben en amb un deteriorament cognitiu greu fins a aquelles que no tenen deteriorament. L’equip professional considera que aporta un "feed-back" molt positiu i que és profitós per als usuaris i satisfactori per a les professionals que ho porten a terme.

Tot i que el mètode Montessori està dissenyat per una pedagoga i enfocat a l'ensenyament infantil, les professionals van pensar que seria interessant aplicar-ho a la residència amb un programa concret d'activitats adaptades, ja que hi ha estudis que demostren que en el camp de la geriatria també és beneficiós. És un mètode que es basa en activitats amb materials de la vida real agradables, que es poden adaptar en complexitat, i amb les quals es treballa mitjançant estímuls sensorials que recreen situacions de la vida diària. D’aquesta manera, ofereix la possibilitat d'explorar i adquirir nous coneixements posant el focus en l'autonomia.

Per portar-les a terme, es recomana fer-ho en grups reduïts amb persones amb capacitats similars i donant-los les mínimes instruccions orals. Cal assegurar-se que els integrants entenguin l'activitat ja que, un cop s'inicia, el paper del professional és orientar i donar-los suport, no dirigir.

El programa és beneficiós perquè comprèn un gran ventall de participants, independentment del seu grau de dependència, i permet una nova manera d'interactuar amb l'entorn tant físic com social. Per a algunes persones, pot ser motivador, perquè el grau de complexitat pot variar i no es contemplen errors en l'execució, ja que totes les respostes son vàlides, en funció del que cadascú consideri. Per tant, es minimitza el risc d'errors i es maximitza l'èxit.

De moment, a la Residència Jaume Nualart, s’hi han fet dues sessions de discriminació sensorial amb persones amb deteriorament cognitiu avançat i se n’està planificant la propera.


Deixa un comentari