Castanyes, panellets, moniatos i disfresses animen la Castanyada als centres i residències de Grup Mutuam

Novembre 7, 2018

La Castanyada és una d’aquelles dates assenyalades al calendari que més activitat genera en les residències i centres de Grup Mutuam. És una bona oportunitat per alterar les rutines i portar a terme accions que afavoreixin el benestar, reforcin la socialització i generin reminiscència en les persones usuàries.

A la Residència Mercat de Guinardó, un equipament públic gestionat per Grup Mutuam a Barcelona, van fer, durant els dies previs a la Castanyada, un taller de panellets. Els resultats els van poder degustar tots en un berenar amb ball el dia de la celebració.

També al Centre Assistencial Mutuam La Creueta de Sabadell les persones residents va elaborar les tradicionals pastes amb fruits secs, en el seu cas amb la col·laboració de l’equip de cuina ARcasa.  A més, van participar en un taller d’expressió artística intergeneracional amb els alumes de l’escola Carme i van gaudir d’un menú especial Tots sants amb crema de carbassa i moniato, rodó de vedella i castanyes i panellets.

La celebració de la Castanyada a la Residència Les Franqueses es va viure, com cada, amb molta il·lusió i preparant els detalls entre tots amb dies d’antelació. Van elaborar els seus propis panellets, van muntar una parada amb productes de temporada, van preparar els cucurutxos per a les castanyes i algunes, fins i tot, es van vestir de castanyera tradicional.

Com cada any, a la Residència Sant Cugat, un equipament públic gestionat per Grup Mutuam, el dia abans de la castanyada van fer els panellets. Les castanyes, per contra, van decidir en aquesta ocasió comprar-les ja cuites a la castanyera de la plaça del Monestir i tothom en va quedar encantat. D’altra banda, una familiar de la residència es va disfressar de castanyera i va fer un petit show per amenitzar el berenar.

La Residència Vila-Seca va muntar una parada de castanyera a l'entrada i al llarg de la setmana van fer diferents activitats vinculades amb la cuina per preparar una petita celebració: tallar castanyes, pelar-les per a les persones que mengen triturat, fer la massa i la forma dels panellets, etc. La festa va consistir en un concurs de castanyeres protagonitzat per personal del centre i com a públic crític els residents. Hi havia tres categories de premis a les millors castanyeres: moderna, divertida i autèntica. A més, vam aprofitar per fer un comiat al Pep Bitria, el metge del centre, que es jubila, i que va ser escollida com la castanyera més autèntica.

Els Centres de Dia Creu Barberà, Sabadell Centre, Torreromeu y Novalloreda han celebrat la Castanyada amb una activitat escollida prèviament pels propis usuaris: un taller de Halloween amb carbasses provinents d’una donació que ha servit per potenciar les habilitats manuals i la reminiscència. A més, els usuaris van portar moniatos, panellets i altres productes del seu gust per compartir. A la Residència, Centre de dia i Casal de gent gran de Rubí van elaborar panellets i van portar a terme una activitat amb els infants d’una escola bressol en el marc de la celebració de la castanyada.

Al Centre de Dia Onyar, a Girona, van celebrar la Castanyada a l’escola El Pla, junt amb l’alumnat i les AMPA. Al matí van anar al centre un grup d’estudiants de sisè a convidar-los en format de corranda. Com que al migdia va ploure molt, l’escola va anular la festa, però donat que van coure les castanyes igualment, a la tarda un altre grup d’alumnes va portar-ne perquè els usuaris les gaudissin per berenar. També van cantar-los una cançó i, aprofitant que al centre estaven fent musicoteràpia, en Joan, un dels usuaris, també els va dedicar una peça acompanyat del seu acordió.

A la Residència Jaume Nualart, la idea inicial era sortir al carrer al matí per menjar castanyes preparades per la castanyera del barri, però el temps els va fer canviar de plans. Així que van decidir fer una projecció de com es viu aquesta data en diferents cultures del món: la catalana, la mexicana i l'americana. Diferents treballadors es van disfressar i desfilaven en funció de les imatges que veiem. Per finalitzar, es van repartir uns panellets. Ja a la tarda van gaudir com cada any d'un espectacle acompanyat de les tradicionals castanyes i dolços moniatos.


Deixa un comentari